Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИНТЕРЕСНИ ЗАЛАГАНИЯ В ХАЗАРТНИЯ БИЗНЕС

Настроението на лондонските пазари бе доста променливо през последните пет дни. В края на миналата седмица няколко корпоративни дружества оповестиха печалби в рамките на очакваното и това бе достатъчно, за да се върне оптимизмът на пазара. Покачването на котировките обаче стана с много нерви, а се оказа краткотрайно. Още в началото на седмицата започнаха да идват лошите новини. Първо холандският електронен гигант Филипс (Philips Electronics) обяви по-голяма от предвидената загуба. Дългоочакваните новини от Интел (Intel Corp) също се оказаха малко разочароващи. Въпреки че успя да надхвърли планираната печалба за второто тримесечие, компанията обяви, че приходите през следващия тримесечен период ще са по-ниски от предвидените. Скептичните оценки на председателя на Федералния резерв за състоянието на американската икономика доналя масло в огъня. Всичко това доведе до две доста постни сесии във вторник и в сряда. Индексът FTSE 100 загуби постигнатото през предишните няколко дни и се върна на ниво от около 5400 пункта.
Едно интересно и чисто британско събитие беше представянето на доклада за хазартния бизнес във Великобритания. Очакваше се с него да бъдат предложени промени в сегашното законодателство, датиращо отпреди 30 години. И наистина докладът препоръча либерализация на сектора. Като цяло в него се оценяват положително хотели, казина и букмейкъри, но не и веригите от пъбове. Авторите му препоръчват да се позволи създаването на комплекси от хотели и казина (в стил Лас Вегас), както и да се премахнат редица ограничения за букмейкърските компании. За сметка на това не се приема добре съчетаването между алкохол и залагания, което вероятно ще разочарова собствениците на пъбове от типа на веригата Бас (Bass).
За съжаление обаче на борсата се търгуват малко компании в хазартния бизнес. Непряка връзка с този сектор може да се направи чрез хотелската компания Хилтън (Hilton Group). Въпреки че продаде своите казина миналия декември, тя притежава един от трите големи букмейкъри на Острова - Ладброукърс (Ladbrokes). Благодарение на това през последните няколко дни акциите на Хилтън бяха редовно сред най-силните в индекса FTSE 100 и достигнаха най-високото си ниво за годината - 258 пенса за акция.
Друг печеливш от оптимистичните очаквания беше малката компанията за казина Стенли Лежър (Stanley Leisure). От началото на годината нейните акции са удвоили стойността си и достигнаха над 300 пенса за акция. След излизането на доклада обаче аналитиците на Ей Би Ен Амро (ABN Amro) промениха своята препоръка за компанията от купувай на изчаквай, защото се опасяваха, че въвеждането на предвижданите промени би могло да отнеме пет години. Всичко това вероятно ще накара някои инвеститори да си приберат печалбите от тази позиция.
В четвъртък лондонската сесия продължи тенденцията от последните два дни. Въпреки добрите новини от Нокия (Nokia) и САП (SAP), настроението на Острова беше повлияно от лоши новини от Майсис (Misys). Компанията произвежда софтуерни системи за финансови, медицински и застрахователни компании. Майсис не само обяви годишна печалба на долния край на скалата на очакванията, но и предупреди за възможен спад на печалбите в едно от основните си поделения - за банков софтуер. По обед акциите на дружеството бяха загубили около една четвърт от стойността си, а индексът FTSE 100 отстъпваше с близо 1 на сто.
Явно докато не свърши сезонът на новините за печалбите през второто полугодие, търговията ще остане хаотична, а движенията в цените - непредвидими. Някои наблюдатели на пазара правят паралел между сегашните събития и случилото се през първото полугодие. В началото на април играчите решиха, че всички лоши новини вече са минали и че цените са слезли прекалено ниско и започнаха да купуват.


Николай Майстер, аналитик в Бета Корп

Facebook logo
Бъдете с нас и във