Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Интереси ще се опитат да забавят изпълнението на препоръките на ОИСР

В определени сектори на държавата ще има и политически, и корпоративни интереси, които ще се опитат да забавят процеса по изпълнението на препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за реформиране на корпоративното управление на държавно-контролираните предприятия в България. Това мнение изрази икономистът Георги Найденов по Bloomberg TV.

По неговите думи със сигурност има необходимост от подобряване на прозрачността и отчетността на тези предприятия, в които са заети 186 хил. души, представляващи 6.6% от общата заетост в страната, с обща оценка от 12 млрд. долара. "Говори се за това, че различните видове публични предприятия - според това дали са малки, средни или големи - ще имат различни видове отчетности. Препоръката е поне големите да започнат да спазват международните стандарти", отбеляза икономистът.

Според Найденов прилагането на препоръките на ОИСР дава възможност за повишаване доверието на инвеститорите в капиталовия пазар у нас. Той поощри идеята за създаването на холдингови структури и окрупняването на определени дружества по сектори в тях, като посочи, че така дъщерните дружества ще могат да си помагат и да бъдат по-лесно финансирани.

Гостът не отрече и рисковете от този процес. "Много икономисти се обявиха против монополизацията на ВиК сектора, но той и в момента си е монополизиран", заяви експертът.

Все пак, заключва Найденов, успех при прилагането на поне част от препоръките, свързани с прозрачността при управлението на държавните предприятия и публичните дружества, както и намаляването на политическото вмешателство в тях, ще ограничи финансовия риск и възможността за злоупотреби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във