Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Интepмoдaлният тepминaл в Гopнa Opяxoвицa ocтaвa извън Плана за възстановяване

Слyжeбният ĸaбинeт извaди проекта за интepмoдaлен тepминaл в Гopнa Opяxoвицa  oт Πлaнa зa възcтaнoвявaнe. Предложение за това е направено от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Проектът бе с индикативна стойност 25 млн. лева. Предвиждаше се изграждане на модерен интермодален железопътен терминал в най-големия железопътен възел в Северна България - Горна Оряховица.

Причината за изваждане на този проект от Плана е, че няма проектна готовност. Това отбеляза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на въпрос на народен представител.

Не са направени всички предпроектни проучвания, не е доказано дали това е най-удобното място. Не е направен анализ какъв ще е товаропотокът през този интермодален терминал, какъв ще е интересът към него от инвеститори и бизнеса.  

Всичко това създава риск от забавяне при изграждането му. А както е известно до 2026 г. трябва да се приключи всеки предложен проект.

Безспорно е, че Северна България има нужда от инвестиции. А Горна Оряховица заема важно транспортно разположение. „Лежи“ на пътя на транспортен коридор №9 и е най-голямата жп товарна гара в Северна България. В града се работи и по изграждане на индустриална зона.

Но без предварителната подготовка и анализи едва ли ще може да се разчита на подкрепа от европейските фондове.

От години се говори за нуждата от интермодални терминали, като се спрягаха имената на София, Русе и Видин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във