Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Институтът за пътна безопасност алармира за безпрецедентна криза

Само за четири дни - за периода 2-5 август - в резултат на ПТП са загинали 13 души, а тежко ранените са 95 човека. Това прави средно 3.25 загинали на ден при средно годишен дял от 1.4 загинали на ден, отчита от Института за пътна безопасност.

Увеличението от началото на седмицата е с повече от 250 процента. Статистическите данни категорично показват, че в момента е налице най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани, подчертават от Института и обръщат внимание, че в този период президентът Румен Радев е назначил служебно правителство, като е обявил, че пътната безопасност ще му бъде един от приоритетите.

Експертите на Института за пътна безопасност смятат, че е налице безпрецедентна политическа и експертна неспособност да се противопоставим на рисковете и заплахите от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Действията на служебното правителство за първите три дни категорично показват, че те не разполагат с план за действие и отново ще станем свидетели на безсмислени акции и пиар кампании, които ще задълбочат кризата в транспортната система.

От Института директно критикуват президентския съветник - Копринков. Според тях той се намесва в кадровата политика на три министерства и създава хаос, който демотивира държавните експерти.

"Създават се политически противопоставяния в държавната администрация и безопасността на движението се превръща в досадно служебно задължение. Необходими са незабавни действия от страна на президента за приемане на екшън план за нормализиране на безопасността на движението по пътищата" - завършват от Института за пътна безопасност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във