Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Институциите се събират заради тол системата

Регионалният министър Петя Аврамова свиква на 5 юли Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Пред участниците в заседанието ще бъде представен напредъкът по въвеждане в експлоатация на електронната система за пътни такси на база време и изминато разстояние. Ще бъдат дискутирани обхватът и тарифите на електронната система за преминаване по републиканската пътна мрежа. 

За участие в заседанието са поканени заместник-министри на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, представители на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Електронно управление“.  Покана е изпратена и до представители на Конфедерация на автобусните превозвачи, Българска асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата, „Национално сдружение на българските превозвачи“, Сдружение „Национална транспортна асоциация“, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен, Съюз на международните превозвачи, Национално сдружение на българските спедитори, Българска петролна и газова асоциация и Сдружение за модерна търговия.

Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август. На представянето на готовността за въвеждането й в началото на седмицата стана ясно, че над 40% от инфраструктурата на тол системата няма да се използва, въпреки че ще бъде изградена. Първоначално за таксуване ще бъдат въведени не повече от 6000 км, обяви регионалният зам.-министър Николай Нанков. По договор обаче компанията изпълнител „Капш“ трябва да изгради инфраструктура на 10 800 км. До намаляването на толувания обхват се стигна след недоволството на тежкотоварните и автобусните превозвачи, които изтъкнаха, че той не е бил обсъден предварително с тях. След настояване на бранша се отложи и стартът на таксуването за време, който по закон трябваше да е на 16 август. 

Междувременно проф. Олег Асенов – началник на отдел „Управление на информационните системи и инфраструктурата”, в "Националното тол управление", обяви, че при формирането на тарифите има два проблема. Единият е обхватът, тоест кои пътища ще бъдат толувани, а другият - за какви пари.  Той допълни, че вече има първоначални предложения за размера на таксите, като поясни, че техническият обхват на системата е 10 800 км, а търговският е по-малък.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във