Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инсинераторът за боклук в София ще погълне над 300 млн. лева

ТЕЦ "София"

"Топлофикация-София" обяви търг за изграждането на инсинератора за боклук на стойност 292 млн. лв. без ДДС. Според заданието съоръжението трябва да бъде изградено към 2024 г. и ще се намира на площадка в ТЕЦ "София", т.е. зад столичната Централна жп гара. Документацията показва, че общинското предприятие търси изпълнител за проектиране, построяване и въвеждане в експлоатация на инсинератора.

Проектът се финансира с безвъзмездни средства по линия на оперативната програма "Околна среда", както и с нисколихвен заем от Европейската инвестиционна банка. По-конкретно безвъзмездните средства от ЕС са в размер на 180 млн. лева по европейската програма, а заемът от ЕИБ е за 134 млн. лева. Кредитът се със срок на погясаване от 26 години, но няма да се изплаща от "Топлофикация-София", а от Столичната община.

Преди две години проектът бе одобрен от Европейската комисия. В средата на миналата година Столичният общински съвет отхвърли предложението за референдум "за" или "против" построяването на инсинератор за отпадъци. Идеята за провеждане на допитване сред софиянци бе на "Демократична България" и бе подкрепена от "Спаси София". Против референдума се обявиха от ГЕРБ-СДС и ВМРО, а БСП се въздържа. 

Според предварителните разчети централата ще произвежда комбинирана енергия - 55 мегавата (MW) топлинна и 19 MW електрическа, като за целта ще използва около 180 хил. тона RDF отпадъци годишно.

В инвестиционната програма на "Топлофикация-София" е посочено, че разходите по изграждането на инсинератора ще започнат още през тази година. Става дума за харчове в размер на 62.2 млн. лв. От тях 35.8 млн. лева безвъзмездни са от европрограмата "Околна среда", а 26.4 млн. лева - от заема от ЕИБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във