Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Иновативни проекти пазят природата и околната среда в общините

Зелени проекти. Това вече не са само думи. В много от българските общини вече се правят конкретни стъпки и се вземат мерки за приобщаване към този нов и екологосъобразен начин на живот. Още повече, че вече има и различни европейски програми, които могат да подкрепят такива инициативи.  

Велосипедистите вече са неотменна част от пейзажа в българските градове. За много от младите това е по-бърз и по-евтин начин за придвижване и щадят околната среда. А спортуването по този начин е и много полезно в днешното време, когато трябва да прекарваме повече затворени вкъщи. Хасково става една от общините, които ще се обследват възможностите за създаване на велоалеи, по които велосипедистите - и малки, и големи, да се движат безопасно, съобщиха от кметската управа.
Общинският съвет вече взе решение за създаване на специална комисия, която да се заеме със задачата преценката възможностите за изграждане на отсечки за движение на колоездачи. 

До 15 март следващата година тя трябва да представи пред кмета на общината своите констатации и предложения. Комисията ще изготви и количествено-стойностна сметка за евентуалните ремонти на тротоари, улици и строителство на велоалеи.

В Столична община имат друг поглед към темата. Тя ще тества предложени от Европейския център за транспортни политики нов тип неравности, ограничаващи скоростта в града, съобщиха от пресцентъра на общината.  

Предложението за експериментално монтиране и тестване на нов тип неравности, ограничаващи скоростта е прието и одобрено от Консултативния съвет по пътна безопасност към Столична община. То е плод на тяхно дългосрочно проучване на опита и резултатите в страни от Европа и Америка, в които подобен тип неравности се използват. Тяхната роля ще е да намаляват скоростта преди кръстовището с цел намаляване на риска от инциденти.

В момента се уточнява кръстовищетo, на което ще бъдат изградени изкуствените изпъкнали напречни неравности, като предложението е подобно съоръжение да се изгради на улица "Хенрик Ибсен", преди кръстовището с бул. "Черни връх".

Инженерният проект за изработката, както и монтажът, ще бъдат подарени на Столична община от Европейския център за транспортни политики.

Във връзка с новите, по-строги противоепидемични мерки, които са в сила от 27 ноември, Община Търговище призовава гражданите и фирмите да се възползват от възможността да заявят по електронен път административни услуги, без да е необходимо посещение в сградата на администрацията.

Общо 150 са услугите, които могат да бъдат заявени, заплатени и получени изцяло онлайн. А това представлява 90% от всички услуги, предоставяни от общината. Те са достъпни чрез Единния портал на Държавна агенция „Електронно управление“, а за заявяването на повечето от тях е необходим електронен подпис.

От началото на март насам значително се е увеличил броят на електронно заявените от гражданите услуги в отдел ГРАО. Най-често предоставяната от отдела електронна услуга е издаването на удостоверение за наследници.

Без електронен подпис гражданите могат да правят деловодна справка, да проверяват размера на дължимите от тях местни данъци и такси, да подават сигнали за корупция и заявления за достъп до обществена информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във