Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Иновативна платформа ще подкрепи българското правителство в борбата срещу COVID-19

Две компании - SAS, лидер в областта на анализите, и партньорът му Software Group, глобална ИТ компания, специализирана в решения за дигитализация и интеграция за финансовия сектор, са обединили усилията си да създадат интегрирана платформа, която ще помогне на българското правителство в борбата срещу COVID-19, съобщават от фирмите.

Системата, наречена COV.ID, е национален централизиран регистър на случаите с COVID-19 в България, който ще има ключова роля за намаляване на разпространението на коронавируса. Проектът е част от общонационална инициатива, предприета от Министерския съвет и беше официално представен от премиера Бойко Борисов.

COV.ID, разработен от Software Group, дигитализира събирането на лични и медицински данни от институции, работещи със случаи на COVID-19, като регионални здравни инспекции, гранична полиция, МВР, общопрактикуващи лекари, болници, лаборатории и общини. Платформата обработва данните по структуриран и сигурен начин, като дава на специализираните държавни институции информация в реално време. Системата е интегрирана със SAS® Visual Analytics, който осигурява интерактивни, многоизмерни визуализации и автоматизиран анализ на епидемиологични данни, както и прогнози за потенциалното въздействие на епидемията.

"Гордеем се, че допринасяме за борбата срещу пандемията. Чрез предоставянето на технологично решение, което може да обработва големи количества данни и да дава смислена информация, ние помагаме на отговорните органи да вземат правилни решения. Това не може да бъде проект на един отдел. За да успеят, държавните органи, гражданските организации и експертите в областта на здравеопазването като епидемиолозите, трябва да работят заедно. Щастлив съм да видя този холистичен подход, при който нашите доверени партньори се възползват от данни, за да дадат резултати", заяви Георги Робев, представляващ SAS в България.

В допълнение към интерактивните геопространствени доклади, SAS Visual Analytics предоставя епидемиологични данни, усъвършенствани в най-добрите практики, прилагани при създаването на модели на тази пандемия в много страни по света. Очаква се да помогне на правителството в следните области: моделиране на различни сценарии, свързани с пандемията, оптимизация и разпределение на ресурси (човешки, материални и финансови), контрол и предотвратяване на разпространението на вируса, както и пълен анализ на процес на лечение на пациентите с COVID-19.

COV.ID вече е интегриран с географската информационна система в мобилно приложение "ViruSafe" за граждани, разработено от партньорски ИТ компании, както и със системите на държавните институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във