Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Иновационен лагер ще обсъжда декарбонизацията в транспорта за региона на Русе

Предстои изпълнението на проект по програмата на Европейската комисия и Съвместния изследователски център (Joint Research Center) „Науката среща регионите“. В него участват Община Русе, която е в партньорство с Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“, е сред 14-те регионални и местни администрации в Европа, които са включени в този проект.

В него е предвидено провеждане на иновационен лагер на тема „Декарбонизация на транспорта за региона на Русе в Зеления преход-изграждане на иновационен капацитет за бъдещето“. В него ще се включат над 120 политици и практици, учени и иноватори, предприемачи, бизнес асоциации и граждански организации в областта на транспорта, енергийните системи, градското и речното крайбрежно планиране, местното и регионалното развитие, околната среда.

"Събитието е от голямо значение за Русе, защото на едно място граждани, учени, представители на бизнеса и политиката ще работят заедно за достигането на конкретни решения за декарбонизация на различните видове транспорт, които да се приложат на практика“, казва кметът Пенчо Милков. Идеята е генерираните по време на лагера прототипи и концепции да бъдат събрани, описани и заложени в бъдещите стратегически документи на общината. Решенията на проблемите, които участниците дадат, ще бъдат изпратени и към Европейската комисия. Подготвени като проектни идеи, те ще имат предимство при кандидатстването за европейско финансиране, което да осигури осъществяването им.

Проф. Велизара Пенчева, заместник-ректор на Русенския университет, е категорична, че въглеродните емисии са пряко свързани с климатичните промени и проблемът с тях трябва да бъде решен сега.

Иновационният лагер ще сформира няколко различни работни групи, които ще  предлагат технологични и организационни/регулаторни решения за декарбонизацията на транспорта. Планираните специфични теми са:

- алтернативни горива и зелени технологични опции в плавателни съдове;

- превозни средства и инфраструктура;

- интеграция на мултимодални транспортни системи и дигитализация.

Секретарят на организационния комитет на събитието и изпълнителен директор на Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“ Мария Цанкова подчертава, че в работните групи свободно могат да се включат заинтересованите граждани и в следващите седмици ще стане ясно как те ще могат да заявят желанието си.

Иновационният лагер, който ще се проведе от 10 до 13 май, е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Сред официалните гости се очакват да бъдат министри, евродепутати и европейски комисари, имащи отношение към темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във