Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИНКОМС ТЕЛЕКОМ СЕ НАДЯВА НА КЪСМЕТА НА ВИДИМА ИДЕАЛ

Дали на българския бизнесхоризонт наистина ще се яви стратегически кандидат-инвеститор от САЩ, готов да закупи мажоритарния 75-процентен пакет от акциите на злополучния Инкомс Телеком холдинг? Това ще стане ясно най-късно до месец. Вестник БАНКЕРЪ научи, че преди седмица известната консултантска фирма Ърнст енд Янг е депозирала в Агенцията за приватизация (АП) официалното намерение на американска компания да участва в обявеното ново състезание за продажбата на холдинга. Засега не се казва коя е фирмата, но от Ърнст енд Янг посочват, че тя вече притежава няколко предприятия у нас. Повдигайки малко завесата, запознати с кухненските процеси в АП неофициално уточняват, че сред придобивките на задокеанския инвеститор, който бил един от световните асове в машиностроителния бранш, фигурирало и едно от проспериращите дружества в най-късметлийското българско селище - Севлиево. С догадките ще се свърши, като се види какви кандидати ще закупят готовия актуализиран информационен меморандум за Инкомс Телеком и най-важното колко от тях ще сложат на масата своите оферти в определения от АП трийсетдневен срок от публикуването на решението й за продажба на холдинга в Държавен вестник. То бе взето от изпълнителния съвет на агенцията на 19 април 2001 година. С него бе определен методът за раздържавяване на дружеството - чрез преговори с потенциали купувачи, и условията, по които ще се оценяват предложенията им.

Същественият нов момент е, че в надпреварата място за РМД-та няма да има, тъй като шефовете на АП изрично са записали, че в случая не се допуска разсрочено плащане по реда на чл. 25, ал. 3, т. 1 от приватизационния закон. Изисква се още не по-малко от 30% от цената да се плати в деня на подписването на договора за покупко-продажба, а останалата част до 15 дни след тази дата. Не по-малко важно е, че този път агенцията няма да преговаря с кьораво и кьопаво, а само с потенциални купувачи, притежаващи безспорен опит в областта на електрониката, телекомуникациите, машиностроенето или други дейности, свързани с дейността на холдинга. Всъщност освен 75% от неговия капитал, представляващ 1 034 659 броя акции, за продан се
предлагат и

държавните миноритарни пакети в дъщерните дружества

на телекомуникационната шапка - 32% от Инкомс - Институт по радиоелектроника и технологии - София, 29% от Инкомс - Системи и електронна техника - Русе, и 32% от Инкомс - Битова техника - София. В решението на АП от 19 април тази година е посочено, че до разглеждане ще се допускат само офертите на онези кандидати, които предвиждат закупуването на четирите пакета от акции. Казано с други думи, към холдинговата собственост държавата прибавя и своята в посочените три дружества.
Интересното е, че в стремежа си да привлече повече потенциални инвеститори агенцията междувременно е увеличила количеството на предлаганата за продан холдингова стока. Според огласеното миналия петък съобщение, екипът на Левон Хампарцумян е отменил разрешението, което даде на 15 март на ръководството на Инкомс Телеком - да продаде дяловите участия на холдинга в неговите дъщерни дружества Телеком АД - София (62%), Инкомс - Електронна и съобщителна техника АД - Враца (40%) и Инкомс - Инструменти и механика АД - София (50%). Както бе пояснено, заповедта се анулира, защото мениджърите не са успели да изпълнят препоръката на агенцията да изтъргуват дяловете до края на април.
Въпросът е дали всичките тези допълнителни хапки действително ще засилят

апетитите на неизвестните засега кандидат-купувачи

към Инкомс Телеком холдинг. Защото познавачите на бранша твърдят, че реален интерес представлява само търговският тръст на холдинга - софийският Телеком АД. Дружеството нямало никакви съблазнителни материални активи, но пък малцината работещи там специалисти, в очакване на по-добри времена, поддържали контактите си с редица партньори от загубените руски пазари, което съвсем не било за пренебрегване. Що се отнасяло до врачанската Електронна и съобщителна техника, където холдингът има 40-процентно акционерно присъствие, производствената й дейност едвам кретала. На практика неработещо било и софийското предприятие Инкомс - Инструменти и механика, в които около 34%, придобити по линията на масовата приватизация, държала Българската холиндгова компания. Аналогично стояли нещата и в другите три дружества, с чиито акции държавата иска да се раздели. От Инкомс - Институт по радиоелектроника и технологии на практика е останало само внушителното име. Научна и развойна дейност там от години няма и единственият институтски бизнес е отдаването на помещения под наем. Колкото до Инкомс - Битова техника АТ, то е всъщност част от

бившия завод гигант Ворошилов

Сега наследниците му от Битова техника чакат отнейде да им дойдат някакви пари, с които да си купят вносни компоненти и да сглобят някой и друг телевизор. Точно това са сторили през 1999 г. слаботоковите специалисти от вегетиращата Битова техника. Тогава получават от холдинга майка Инкомс Телеком скромните 58 хил. щ. долара, с които закупуват турски части и произвеждат телевизори - няма значение под каква фирмена марка. Но приходите от тяхната продажба отдавна са изядени, а други почти няма. Единственото перспективно предприятие от тази група според познавачите е Инкомс - Системи и електронна техника - Русе. То работело сравнително добре и нямало необслужвани кредити.
За освежаване на тази, общо взето, печална картинка потенциалните кандидат-купувачи на Инкомс Телеком холдинг са уведомени, че който стане собственик на дружеството, тутакси ще се възползва от ларж-жеста на Министерския съвет. На 13 март тази година правителството реши, че след раздържавяването на холдинга ще бъдат отписани задълженията му по ЗУНК в размер на 1 739 211 щ. долара заедно с натрупаните лихви към датата на влизането в сила на приватизационния договор.
За специалистите е показателен определеният размер на депозита за участие в състезанието - 400 000 лева. За разлика от

миналогодишната скандална одисея около неуспешната сделка

по продажбата на Инкомс Телеком, когато единствените двама, при това едновременно избрани за ексклузивни кандидати - РМД-то Инкомс 2000 и ООД-то ВТП Инкомс, трябваше да депозират в АП левовата равностойност на 400 хил. щ. долара. Като се има предвид, че обикновено депозитът е около 10% от оценката на даден обект, става ясно, че при миналогодишното наддаване за Инкомс Телеком холдинг пазарлъкът е тръгнал от 4 млн. щ. долара, а сега АП очаква някой да започне наддаването от 4 млн. г. марки.
Както е известно, от пролетта до есента на 2000 г. около споменатите двама купувачи на холдинга се разигра серия от нелицеприятни екшъни. Конкурентната битка спечели ВТП Инкомс, зад което застана фирмата Гетов машин, собственост на американски бизнесмен от български произход. А загуба понесе РМД-то Инкомс 2000, което имаше подкрепата на финансовия холдинг с английска регистрация Лоджик инвест (или Инвестмънт?!). На финалната права Лоджик стана мажоритарен собственик на Инкомс 2000 и вече в качеството си на кешов купувач предложи на АП 5.5 млн. щ. долара за 75-процентния пакет на Инкомс Телеком. Но победата с оферта от 6 млн. щ. долара завоюва ВТП ИнкомсООД. Тя обаче се оказа пирова, защото прокуратурата започна разследване срещу ООД-то купувач заради произхода на парите му и сделката здраво зацикли. Едва в началото на тази година новото ръководство на АП развърза възела, като отмени всички решения на предшествениците си по приватизационната процедура и откри нова. Тези действия на екипа на Левон Хампарцумян бяха оспорени пред съда от ВТП Инкомс. Делото по техния иск бе насрочено за 12 април, но бе отложено за средата на май. Заформящият се безсмислен съдебен маратон обаче не попречи на агенцията да поиска нови оферти за Инкомс Телеком холдинг. Остава само нейният изпълнителен директор Левон Хампарцумян да спази докрай даденото обещание, че ще направи всичко възможно експедитивно и ефективно да приключи злощастната сделка. Близо 20 почти умрели предприятия от бранша телекомуникационна и съобщителна техника се надяват, че АП ще води сделката гъвкаво и ще успее да намери стратегическия инвеститор, който би дал шанс на загиващата индустрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във