Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инициативата „100% ваксинирани“ успокои туристите

Туризмът бе силно засегнат от ковид пандемията. И логично бе държавата да му обърне по-голямо внимание предвид важното му значение за икономиката на България и големият брой заети в този сектор. Сигурността и безопасността бяха основното, което търсеха туристите, преди да изберат своето място за почивка. 

В тази връзка Министерството на туризма съвместно с Министерството на здравеопазването разработиха специален стикер "100% ваксинирани" за туристическите обекти в България, в които персоналът е ваксиниран. Целта бе гостите да са информирани и по-спокойни за здравето си, коментира министърът на туризма Стела Балтова специално за в. "БАНКЕРЪ". Тази мярка ще позволи на туристическите обекти да се рекламират по-успешно, че са безопасни при привличането на гости. Първият специален стикер бе залепен на входа на петзвездния хотел „Маритим Парадайз Блу“ в к.к. „Албена“.

Същевременно, за улеснение на туристите и за утвърждаване на имиджа на България като сигурна и безопасна дестинация, беше разработен и публикуван на страницата на Министерството на туризма здравен протокол за действие при случай на заразени с COVID-19 туристи. Той е под формата на Указания за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на извънредна епидемична обстановка, свързана  с ковид ситуацията. В България бяха определени и първите карантинни хотели по Черноморието, които са посочени в този здравен протокол.

Заедно с това някои икономически мерки бяха продължени, а други бяха разработени в мандата на служебния кабинет. За краткото време, с което разполагахме, бе направено всичко възможно, за да подпомогнем пострадалите бизнеси от сектора, отбелязва министър Балтова. Министерството на туризма изпълнява две схеми за държавна помощ. Едната е за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност, другата - за компенсиране на загуби в резултат на пандемията. 

Приключена е Фаза I, по която 706 предприятия са получили ресурс на обща стойност от 34 508 288.37 лева. След получаването на нотификация от Европейската комисия министерството продължи мярката, като се приемаха заявления за кандидатстване по Фаза II в периода между 6 и 20 юли. Прогнозният й бюджет е 16 491 711. 63 лв., като тя е в процес на оценка на подадените заявления, които към крайния срок на кандидатстване са 120 броя, обяснява министър Балтова.

Министерството на туризма разработи и другата популярна мярка - субсидирането на туроператори, с 35 евро на седалка в самолет. В момента тече Фаза III, проведена от Министерството на туризма, като администратор на помощта. Желаещите могат да кандидатстват в периода от 23 юли до 30 ноември тази година, а прогнозният бюджет по мярката е от близо 16.5 млн. лева. Получено е и одобрението на групова нотификация към ЕК за този следващ трети етап от процедурата, който обхваща полетите до края на годината. Таванът за допустимо подпомагане на една фирма е заявен на максимално възможната стойност съгласно Временната рамка – 1.8 млн. евро, обобщи министър Балтова.

Одобрените кандидати по схемата във Фаза 1 бяха 23 туроператори, а общата стойност на помощта - 4 075 411.80 лв. По Фаза 2 е кандидатствал един туроператор.

Допълнителен щрих към картината добавят и данните от "ФРАПОРТ" АД. През периода от 1 май до 8 август на "Летище Бургас" е имало реализирани общо 1073 пристигащи полети, от тях чартърни – 620. За същия период за "Летище Варна" те са 1520, от тях чартърни – 304, съобщават от концесинера на двата аеропорта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във