Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Информационно обслужване“ става доставчик на IT услуги за голяма част от администрацията

„Информационно обслужване“ АД става  изключителен доставчик на IT услуги за част от публичната администрация. Това реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Закона за електронното управление, внесен от Министерския съвет. С приетите изменения  се регламентира възможността гражданите и организациите да подават заявления и искания за иницииране на административното производство и предоставяне на административни услуги чрез Информационната система за сигурно електронно връчване. БСП беше против тази промяна с мотива, че ще доведе до монополно положение.

„Интересен, разбира се, остава въпросът как ще се определя възнаграждението на „Информационно обслужване“ за тази работа. Не става ясно и кой ще контролира поддръжката на изградените информационни системи, осъществявани, пак казвам, от едно търговско дружество. Излиза, че „Информационно обслужване“ няма да подлежи на контрол от Държавната агенция за електронно управление по отношение на извършената системна интеграция. Задавам си въпроса каква отговорност носи държавата в едно търговско дружество, пък било то и с мажоритарна държавна собственост“, каза депутатът от левицата Димитър Данчев, цитиран от БНР. 

Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че механизъм за контрол има: „Това предприятие отвсякъде е публично предприятие. Това не е търговско предприятие. Позволете ми да не се съглася с вашите твърдения, че „Информационно обслужване“ ще изгражда, а няма кой да поддържа. Напротив – „Информационно обслужване“ ще изгражда и ще поддържа тези системи. Най-добре според нас е един орган да изпълнява всички тези функции, за да не се размива отговорността след това“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във