Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инфлацията във Великобритания се забавя

Базовата инфлация във Великобритания се е забави от 1.8% на 1.7% през месец май като индексът не включва променливите цени на храните, алкохола, тютюна и енергията.

Цените на самолетни билети отбелязват спад от 5.2% през май в сравнение с 10% увеличение за съответния период през миналата година. Цените на автомобилите в Обединеното кралство през предходния месец са намалели с 0.3%.

Забавянето на инфлацията в страната бе повлияно и от динамиката на цените на автомобилните горива, които се повишиха по-малко, отколкото през май 2018 година. Инфлацията в сектора на услугите се е забавила от 2.9% през април до 2.6% през май, а в цените на суровините се е ускорила до 1.5%.

Производителите във Великобритания през май наблюдаваха увеличение на изкупните цени с 1.3% на годишна база, което е най-ниската стойност от юни 2016 насам. Продажните цени са нараснали с 1.8%. Данни от Националната статистическа служба на Великобритания показват, че цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.4% през април в годишно изражение, след ръст от 1.6% през март. Цените на жилищата в Лондон отчетоха спад с 1.2% за десети пореден месец.

Бавната инфлация, съчетана с ниската безработица и ръста на заплатите, подкрепя британските домакинства. Безработицата във Великобритания през февруари-април остава на нивото от януари-март на 3.8% като по този начин тя остава на минимално ниво от октомври-декември 1974 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във