Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инфлацията в еврозоната се забавя

Инфлацията в еврозоната се e забавила до 1.2% през май. Това е най-ниската стойност за повече от година, след забавянето на ръста на цените в секторите на енергетиката и услугите, съобщи статистическата агенция на Европейския съюз.

Окончателните данни на Евростат потвърждават предварителната оценка на европейската статистика. Индексът на потребителските цени в еврозоната се е повишил с 0.1% през май на месечна база. На годишна база инфлацията е нараснала с 1.2%.

Отслабването на инфлацията е в резултат на слабо увеличение от 1% на цените на услугите, както и на по-сдържан ръст на енергийните цени с 3.8% след повишение с 5.3% през април. Цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия са се увеличили през май с 1.5% .По данни на Евростат, ръстът на основния индекс на потребителските цени се е забавил рязко, достигайки до едногодишно дъно от едва 0.8% спрямо 1.3% през април.

Данните са лоша новина за Европейската централна банка, която се опитва да гарантира устойчива годишна инфлация от малко под 2%. По-рано днес президентът на централната банка Марио Драги сигнализира, че е необходимо банката отново да разхлаби паричната си и лихвена политика. Методът това да се осъществи според него е посредством нови съкращения на лихвените ставки или чрез нови покупки на активи.

Потребителската инфлация през май в рамките на целия ЕС се е повишила с 0.2% на месечна база и е нараснала с 1.6% спрямо година по-рано. Най-ниска годишна инфлация е регистрирана в Кипър – 0.2%, следван от Португалия с 0.3% и Гърция - 0.6%. Най-висока инфлация е била отчетена в Румъния, в която е имало ръст от 4.4%, следвана от Унгария, Латвия, Естония.

Потребителската инфлация в България през май се е повишила на месечна база с 0.2% и с 2.95% на годишна база. По данни на Евростат страната ни заема пета позиция спрямо всичките 28 страни-членки на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във