Банкеръ Daily

За първи път от 2011 година:

Инфлацията в еврозоната се повиши с 3 на сто

Инфлацията в еврозоната се повиши през август с 3,0% на годишна база, достигайки 10-годишен връх, като се очаква тя да продължава да нараства и през следващите месеци, показват данни на Европейската статистика. Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през август с 0,4% спрямо юли, като спрямо година по-рано инфлацията се ускорява до 3,0% от 2,2% през юли, въпреки че очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо повишение с 2,7 на сто. Това е най-високата годишна инфлация сред 19-членки, споделящи еврото, от последните месеци на 2011 г. и далеч над целевото ниво на Европейската централна банка от около 2 на сто.

Увеличението на инфлацията през август се дължи отново на високите разходи за енергия (повишение с 15,4% спрямо година по-рано), следователно и цените на храните също са се повишили (с 2,0%). Необичаен ръст с 2,7% е отчетен и при цените на неенергийните промишлени стоки, обяви Евростат. Данните вероятно ще разтревожат ЕЦБ, която многократно повиши прогнозите си за инфлацията през тази година, но в крайна сметка се оказва, че реалните такива надхвърлят очакванията й. Експерти смятат, че растежът на цените ще достигне връх едва към края на 20201 г.

Въпреки че членовете на ЕЦБ признават, че са подценили ценовия натиск в краткосрочен план, те продължават да посочват слабите показатели за основната инфлацията като подкрепящо доказателство за провеждана разхлабена стимулираща парична и лихвена политика.

Основната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, обаче също се повиши през август, нараствайки с 2,0% на годишна база след повишение с 1,6% през юли.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 9 септември и на него трябва да вземе решение относно темповете на закупуване на облигации през следващото тримесечие (програмата за "количествени облекчения").

Facebook logo
Бъдете с нас и във