Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИНФЛАЦИЯ ЗА МЕСЕЦ МАЙ ОТ 0.1% ОТЧЕТЕ НСИ

Индексът на потребителските цени за май е 0.1% и това не е изненада, а по-скоро отговаря на очакванията за стабилни цени на стоките от потребителската кошница, заяви Радка Цонкова, началник на отдел на Националния статистически институт. Натрупаната инфлация от началото на 2001 г. стана 0.9 на сто. За периода април-май най-чувствително - с общо 0.5%, са намалели цените на хранителните продукти, а най-много - с 0.7%, са поскъпнали услугите.
В групата на храните изменението на цените при отделните стоки е твърде голямо. Спрямо април през май с 19.3% по-скъпо са се продавали плодовете, а с 15.9% - растителните масла. За същия период кашкавалът е поевтинял с 10.7%, яйцата с 9.2% и сиренето с 8.3 на сто. В сферата на услугите най-голям дял за увеличението на цените за май имат съобщенията - с 3.3%, и транспортът - с 2 на сто. Това се дължи на намалените тарифи за телефонните разговори през великденските празници, които предложи на пазара БТК през април. Покачването на цените в транспорта през май идва от по-големите разходи за горивно-смазочни материали, коментира Албена Дончева от НСИ.
Продажбите в промишлеността за първите четири месеца са се увеличили с 5% спрямо същия период на миналата година. Най-голям е ръстът при облеклото - с 26.1%, и при радио-телевизионната и далекосъобщителната техника - с 23.9 на сто. Благоприятна е тенденцията на по-голямото нарастване на реализираните стоки в чужбина, особено при високия курс на щатската валута за периода. Увеличението на продажбите за износ от януари до април 2001 г. спрямо съшия период на миналата година е 7.4%, а за вътрешния пазар - 2.6 на сто. Ако засилената експортна ориентация на промишлеността продължи, това може да окаже трайно положително влияние върху икономиката на страната, коментираха експертите от НСИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във