Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Инерком" не е дала най-висока оферта за активите на ЧЕЗ

От дружеството, определено да закупи активите на ЧЕЗ в България - "Инерком" не са дали най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури - "Score Trade" и "Global Victory Trust". Това става ясно от ново разследване на чешки медии, цитирано от БНР.

Разследването на чешките журналисти показва, че от индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър Енерджи" са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова.

Въпреки това, офертата на "Инерком" е оценена като по-благоприятна, заяви пред БНР чешкият журналист Петър Кубка.

Разследване на чешкия репортер Зузана Кубатова, публикувано в най-големия информационен портал на Чехия seznam.cz заедно с видео показва, че "Индия пауър" съвместно с по-малка българска фирма - "Фючър енерджи" е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга.

Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът й е бил за пет години. На второ място е била "Инерком", която иска да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, но падежът - девет месеца.

На трето място е "Енерго Про" с 304 милиона евро. Въпреки това ръководството на ЧЕЗ преценява офертата на "Инерком" като по-благоприятна за тях, гласи разследване на чешки медии.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, българска фирма - "Фючър Енерджи", бе някак странно отстранена от търга за активите. Дружеството бе сред известните доставчици на ток у нас, но след проблеми с осигуряването на електроенергия за клиентите си се оттегли от пазара. От централата на ЧЕЗ в Прага не сметнаха за необходимо да обяснят защо са отстранили от сделката "Фючър Енерджи".

Другият кандидат за покупката на активите на ЧЕЗ у нас беше, както стана дума, беше "Енерго-Про". Неин собственик е милиардерът Яромир Тесар, който бе силно възмутен от ситуацията около продажбата.

"Повече от 20 години работя в Източна Европа, но никога не съм виждал нещо такова", заяви Тесар. Милиардерът изпрати до чешките надзорни органи остро писмо, в което атакува ЧЕЗ за непрозрачността на избора на купувач. "При липса на прозрачен процес на подбор може да бъде предоставена незаконна държавна помощ, както правилата за осигуряване на обществена подкрепа се прилагат и тълкуват от Европейската комисия", пише Тесар. Писмото е подкрепено с анализ на един от водещите одитори в глобален мащаб - BDO Advisory. Именно според него на различните купувачи не е била предоставена една и съща информация, а това е довело и до неточна оферта от страна на "Енерго-Про". От BDO Advisory определят цялата процедура на продажбата като "объркана".

Facebook logo
Бъдете с нас и във