Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Инерком": Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки

"Инерком България" на Гинка Върбакова заяви, че работи за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ. В позиция до медиите кандидат-купувачът за активите на чешкото дружество в България отново твърди, че има подкрепата на глобални инвестиционни банки. За пореден път обаче не се посочват конкретни имена на финансови институции. 

"Инерком" и ЧЕЗ имат валиден договор. "Инерком" полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му. Сделката между ЧЕЗ и "Инерком" следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции", се казва още в позицията. 

Преди седмица Гинка Върбакова и приближените й не бяха включени в контролните органи на енергийното дружество. Общите събрания на "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" се отказаха от рокадите, които сами предложиха преди около месец. Идеята бе Върбакова и свързаните с нея хора да бъдат записани в управителните съвети под условие - промените да влязат в сила след приключване на сделката и осъществяване на плащането, оценено на 320 млн. евро.

Официалното становище на мажоритарния собственик "ЧЕЗ Груп" бе, че рокадите няма да бъдат осъществени, защото "Инерком" вече е уведомила, че няма да приключи сделката на предварително уговорената дата. По информация от Прага крайният срок е бил 30 ноември. 

Ако в крайна сметка не се стигне до плащане, "Инерком" и Върбакова могат да се простят с 5 млн. евро банкова гаранция. 

Не е без значение и как ще приключи съдебната сага около тази история. Тепърва трябва да се чака изходът от делото във Върховния административен съд, насрочено чак за май 2019 година. До него се стигна, след като Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката между "Инерком" и ЧЕЗ. КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. И двете страни внесоха обжалвания.  Впоследствие в "Инерком" настъпи преструктуриране и Върбакова "напусна" соларния си бизнес. Бе поискана нова оценка от комисията, но тя отказа заради висящото дело във ВАС.

Не се ли нареди "пасиансът", централата в Прага изразява готовност да започне преговори за продажбата на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец" и "Бара Груп" с втория класиран претендент - India Power. 

                                

Facebook logo
Бъдете с нас и във