Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Инерком" и ЧЕЗ загубиха първа съдебна битка

Комисията за защита на конкуренцията не е длъжна да направи нова оценка на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на Гинка Върбакова. Това постанови Административният съд в София със свое решение от 19 февруари. 

Магистратите отхвърлиха жалбите и на чешкия продавач, и на българския купувач. До съдебния спор се стигна, след като антимонополистите отказаха за втори път да образуват производство по концентрация на пазара на електроенергия. Това бе искане на "Инерком", тъй като Върбакова напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове. Формалното преструктуриране в бизнеса ѝ последва първото произнасяне на КЗК, с което бе забранена сделката за активите на ЧЕЗ в България. Тогава комисия прецени, че обединеното дружество при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.

Двете страни обжалваха това решение пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за 14 май 2019 година.

Искането за второ произнасяне пък бе отхвърлено с аргумента, че КЗК е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел. И се е произнесла. Решението й обаче не е влязло в сила точно защото по него има обжалвания пред съда.

Сега Административният съд в София подкрепя тези доводи. "Посочената промяна в групата на придобиващото контрол предприятие не води до промяна на сделката и не я трансформира в нова сделка, поради което от значение за правилното произнасяне по новото уведомление е решението на ВАС", се казва в решението, което може да бъде обжалвано през следващата седмица. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във