Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индустрията се обръща към професионалните гимназии

Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, и инж. Таньо Стойчев, директор на гимназията, се споразумяха да работят за професионалното изграждане на кадри, за да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, които се реализират в България – недостига на качествени специалисти.

B xoдa нa възcтaнoвявaнeтo нa иĸoнoмиĸaтa втopaтa пoлoвинa нa 2021 гoдинa ce oчaĸвa дa дoвeдe дo по-голям глад за кадри. Представители на индустрията вече се оплакаха, че квалифицирани работници липсват. Поради тази причина по-предприемчивите решиха да инвестират в изграждане на кадри. 

"Национална компания индустриални зони“  и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София подписаха меморандум за сътрудничество. Целта е да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, които се реализират в България – недостига на качествени специалисти.

„Съчетаването на обучението с практическа работа по време на дуалното обучение води до изграждането на едни много добри специалисти и дава гаранция за качеството при подготовката на кадрите“, отбеляза при подписването на меморандума директорът на "Индустриални зони" Антоанета Барес

Директорът на гимназията инж. Таньо Стойчев добави, че техните ученици са добре подготвени благодарение на модерните лаборатории, които са изградили и благодарение на интереса на работодателите, които подкрепят учениците.

В лабораторния корпус на професионалната гимназия са разположени над 40 учебни работилници и лаборатории, специализирани кабинети и учебни центрове за общопрофесионална и специална практическа подготовка. Гимназията разполага с учебен автосервиз, учебна топлоцентрала и собствен автопарк, 52 кабинета, 4 компютърни зали с по 14 работни места и 2 големи академични зали.

Една от търсените специалности в професионалната гимназия е „Промишлена електроника“, каза директорът. Учениците, които са завършили този профил, могат да работят като специалисти по техническо обслужване и монтаж във всички предприятия и фирми за производство и експлоатация на електронни апаратури и съоръжения.

В индустриалните зони се търсят високо квалифицирани специалисти от всички сфери: инженери, икономисти, финансисти, маркетинг специалисти, юристи.

"Национална компания индустриални зони“ има меморандуми с близо 10 висши учебни заведения и професионални гимназии, сред тях са: Софийски университет, УНСС, НБУ, Технически университет-София, Висшето транспортно училище, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Шуменски университет, Стопанска академия - Свищов и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във