Банкеръ Daily

Росен Желязков

Индустрията да подкрепи приложението на изкуствен интелект

Създаването на Консултативен съвет между правителството, индустрията и експерти от различни сектори, може да ускори създаването на етични правила за развитие на изкуствен интелект и да подпомогне ефективното използване на европейския суперкомпютър в България. Тази идея бе подкрепена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и хора от ИТ бизнеса по време на втората кръгла маса по въпросите на дигиталната икономика,  организирана от Американската търговска камара в България. 

 Желязков призова представителите на бизнеса да участват в обществените обсъждания на стратегическите документи, свързани с развитието на изкуствения интелект – Националната програма „Цифрова България“, Стратегиите Индустрия 4.0 и Електронно управление. „Тук е вашата роля като професионалисти, да направим витални, а не просто кухи поредни стратегии. Тяхното приложение ще бъде много ясно артикулирано, тогава, когато става въпрос за конкретни пътни карти, проекти и използване на новите финансови инструменти“, добави Росен Желязков. По думите му на национално ниво е започнала широка дискусия сред различните администрации за ролята и подхода към новите технологии. Като ключови области, в които изкуственият интелект ще има особено голямо значение на този етап, са определени индустрията, образованието, здравеопазването и публичната администрация.

Желязков смята, че е важен не толкова технологичния момент, а регулаторният и възможността за поставянето и дефинирането на ясни цели, така че индустрия и държава да вървят ръка за ръка и да не се създава нито свръх протекционизъм, нито свръх регулация. 

„Политиката на правителството е насочена към намаляване на административните затруднения, свързани с развитието на 5G инфраструктура, както и с ценовата политика, която позволява на индустрията да използва радиочестотния спектър вместо да търси технологични решения за попълване на дефицита“, каза още министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във