Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индустриални зони трябва да се създават на конкурентен принцип

Министърът на икономиката Даниела Везиева се среща с представители на плевенския бизнес и местната власт

Мехатрониката, биотехнологиите и информационните технологии са важни в Плевен, за да се създаде устойчив бизнес, който е свързан с кръговата икономика. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева на среща между представители на плевенския бизнес и местната власт.

Според икономическия министър бизнесът и местната власт в Плевен трябва да се обединят около две тематични области по Иновационната стратегия за интелигентна специализация в следващите пет години. Това би довело до развитие на областта през средствата по Плана за възстановяване и до преодоляване на регионалния дисбаланс. Концентрацията върху две области, които имат потенциал и ресурс за развитие, ще гарантира адекватна намеса на държавата и по-ефективно усвояване на средствата. Още повече, че финансовият ресурс по Плана за възстановяване през националните мерки има за цел да надгражда и създава устойчив бизнес.

Сред останалите възможности за развитие в Плевен са зелената икономика, производството на машинно оборудване, на електрически изделия, метални изделия, облекла, хранителни продукти. Хуманната медицина, строителството на сгради и  ресторантьорството са допълнителни фактори за подпомагане на местната икономика.

"Това, което правим по Плана за възстановяване и проектните фишове, които вече са приети по отделните области, е да разработим критериите заедно с бизнеса, така че който и да дойде като редовно правителство да продължи вече достигнатите резултати и да ги доразвие", коментира служебният икономически министър.

Министър Везиева е обсъдила с представители на бизнеса в Плевен и развитието на индустриална зона край града. Кметът Георг Спартански е представил идеята на Община Плевен като основен приоритет за развитие.

Везиева е отбелязала, че през Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони в Плана за възстановяване, където има близо 400 млн.лв, заделени само за индустриални паркове, ще могат да се финансират зони в цялата страна на конкурентен принцип. А добрата новина е, че процедурите за кандидатстване са облекчени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във