Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индустриалната зона "Загоре" е готова, има и инвеститори

Индустриалната зона "Загоре" край Стара Загора е готова и търси стратегически инвеститори. На събитие в понеделник министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че зоната скоро ще бъде открита. Отпуснати са пари от държавата, построена е довеждаща инфраструктура – вода и ток. Той обяви, че вече и сериозен интерес от инвеститори. 

„Целта е за Стара Загора да се намери голям стратегически инвеститор и то в сектор с висока добавена стойност“, изтъкна Караниколов и посочи, че държавата може да изгради голяма Индустриална зона и на терена на Летище Стара Загора, за да привлече такъв инвеститор. „Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество и Общинският съвет“, заяви още министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според министъра Зелената сделка, която се предлага от Еврокомисията ще засегне много от работещите в региона. С приемането на новия Закон за индустриалните зони държавата може да започне изграждане на голяма индустриална зона тук с европейски пари, като само Бургас и Стара Загора имат такива подходящи терени, които да приемат голям стратегически инвеститор. Той подчерта, че Летище Стара Загора няма лиценз от 2007 година, и до момента не е проявен и инвеститорски интерес към него, а пряк конкурент на евентуалната му дейност  ще бъде и летище Пловдив.

„Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес,  ще бъдат необходими между 35 и 70 млн лева първоначални инвестиции. Ако обаче се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство“, обяви, икономическият министър. „Много бързо може да започне изграждане на такава голяма зона“, допълни той.

Индустриална зона "Загоре" АД е инициатива на Община Стара Загора и местния бизнес в партньорство с държавата и е индустриална зона от модерен европейски тип. Тя предлага на бъдещите инвеститори достъпно и комуникативно място в един от най-днамично развиващите се градове в страната. Зоната е разположена в една от стратегическите от логистична гледна точка локации в  град Стара Загора  в посока Бургас. 

Индустриална зона "Загоре" АД предлага на инвеститори парцели с изградена основна техническа инфраструктура и комуникации на база одобрен ПУП. 
Цялата площ на зоната, в първия етап от нейното изграждане, е 115 000 кв. м, разделена на единадесет имота.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във