Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индустриалната зона в Шумен привлича турски инвеститори

Изглед към западната част на града от Шуменската крепост

Любомир Христов се е срещнал новия генерален консул на Република Турция г-жа Сенем Гюзел, съобщиха от общинския пресцентър. Визитата е била опознавателна, като са обсъдени и възможностите за двустранно сътрудничество.

До момента г-жа Сенем Гюзел е работила в Куба, Париж и Варшава. Непосредствено преди да пристигне в Бургас е била началник на отдела за Източна Африка в Министерството на външните работи на Турция. Като генерален консул на Република Турция в Бургас изпълнява своите задължения от четири месеца.

Тя е отбелязала, че България и Шумен, където се намират едни от най-големите турски инвестиции, са важни за нашите съседи. Близо 1 млрд. евро са вложенията на фирми от южната ни съседка в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум "България - инвестиционна среда", който се проведе в средата на ноември миналата година с участието на над 150 представители на турски компании. Събитието тогава бе част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни, както и на бизнесмени от секторите  машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и други.

По думите на г-жа Сенем Гюзел, акцентът в двустранните отношения е не само в областта на икономиката, но и в туризма и културата. Още повече, че България е на трето място след Германия и Русия по брой посещения от страна на турските граждани. В същото време Турция е четвъртият входящ пазар по брой туристически посещения у нас за периода януари-ноември с 594 948 туристически визити. 

Това е второто посещение в Шумен на новия генерален консул след участието й в празника за Деня на металурга, организиран от "Алкомет" АД - най-големият български производител на широка гама от алуминиеви валцови и пресови продукти. Структурата на акционерния капитал на дружеството включва 58 различни фирми, притежаващи 99.10% от книжата с право на глас, и 2493 индивидуални инвеститори с дялов капитал 1 процент. Основните акционери в дружеството са "Алуметал" АД с 73.25% и FAF Metal SanayII ve ticaret AS с 16.86 процента. "Алкомет" АД продължава да инвестира, като с новата иновативна Hybrex преса за производство на специални алуминиеви профили, въведена през миналата година, фирмата ще навлезе и в сектора на автомобилната индустрия.

Кметът Любомир Христов е запознал г-жа Гюзел с историята и икономическото развитие на града. Той е изразил готовност за развитие на двустранните връзки в областта на културата и туризма и е представил най-големите исторически и природни забележителности в района, които могат да бъдат посещавани.

Шу̀мен (Коларовград в периода 1950-1965 г.) е град в Североизточна България, административен и стопански център на едноименните община и област. Градът е десети по големина в страната с население от 75 500 жители към края на 2018 година.

В Шумен е добре развита леката промишленост, представена основно от преработващата, текстилната, шивашката и хранително-вкусовата. Измежду по-големите предприятия в града са "КТА Мадара", "Шуменско пиво", "Алкомет", "Фикосота".

Градът е разположен на важен транспортен кръстопът. През него преминават северната ж.п. линия София-Варна и връзката в посока Шумен-Комунари-Южна България. Общата дължина на жп линиите, преминаващи през територията на общината, e 30.16 км, като всички са електрифицирани. Удвоените жп линии са 12.31 километра.

На територията на общината преминават международните пътища № I-2 Русе-Шумен-Варна, № I-4 София-Търговище-Белокопитово и № I-7 Силистра-Шумен-Ямбол. Общо 23 км от автомагистрала Хемус (София-Варна) ще пресекат и Шуменско.

Facebook logo
Бъдете с нас и във