Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индустриалната продукция в САЩ се свива с 0,5% през април на месечна база

Индустриалната продукция в САЩ се е свила с 0,5% спрямо март, разминавайки се с консенсусната прогноза за запазване на растежа от предходния месец, пише Bloomberg. Последните данни показват, че производството в Щатите губи инерция на фона на търговската война с Китай, която доведе до повишаване на цените.

При бизнес оборудването спадът в производството е най-голям от 2013 г. насам, докато производството на потребителски стоки се свива най-много от януари. Междувременно по-рано в сряда стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ неочаквано са се свили през април за втори път от три месеца насам под натиска на отслабените продажби на автомобили и строителни материали. Това предполага, че потребителските разходи ще останат подтиснати през това тримесечие.

Обемът на общите продажби намаля с 0,2% през април след увеличение от 1,7% през предходния месец, което беше и най-големият месечен ръст от 2017 г. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите за миналия месец беше за ръст от 0,2%.

Продажбите на дребно са намалели в 13 големи категории, включително при дрехите и електрониката. Скок в продажбите пък има при магазините за храни и напитки, както в ресторантите и баровете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във