Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Индустриален холдинг България" инвестира 25 млн. евро в нови портове

Едновременно с възстановяване на сегментите от инвестиционния портфейл, през първото полугодие "Индустриален холдинг България" АД възобнови и изпълнението на някои ключови проекти.

В момента мениджърите на "Одесос ПБМ" и "КРЗ Порт Бургас" (на снимката) работят по техническото проектиране и получаването на разрешения за строеж, необходими за разширение на двата пристанищни терминала. 

Проектът на "Одесос ПБМ" ще бъде изпълнен поетапно. Очаква се "първата копка" да бъде направена през октомври, а тържественото откриване на новата придобивка трябва да е през септември 2023 година. Предвижда се изграждане и техническо оборудване на нова кейова стена, което ще позволи обслужването на кораби с газене до 12.3 метра.

Проектът ще бъде финансиран със собствени средства на групата и на дъщерното дружество, както и чрез банков кредит. Таванът на инвестицията е фиксиран на 25 млн. евро, а усвояването им ще става поетапно. Пристанището е със стратегическо положение. Очакваният ефект от изпълнението на проекта е увеличаване капацитета на порта, привличане на нови клиенти с по-големи кораби, както и специализирано обслужване на конкретни видове стоки и товари.

Проектът за "КРЗ Порт Бургас" предвижда изграждане на две нови кейови стени, инсталиране на съвременни пристанищни съоръжения и увеличаване на "газенето" до 12.5 метра. Предвидено инвестицията да не надхвърля 12 млн. евро.

Терминалите "КРЗ Порт Бургас" и "Одесос ПБМ" са част от пристанищата за обществен транспорт в Бургас и Варна, чието развитие все по-силно зависи от икономическата обстановка в България и страните от Черноморския и Средиземноморския регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във