Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индия строи сто "умни" градове

Индийското правителство обяви, че планира да изгради от нулата около сто високотехнологични градове. Това ще помогне за решаването на най-острите социални проблеми на страната и ще даде препитание на непрекъснато растящото население.

Индийски градове - обикновено това словосъчетание извиква представата за пренаселени, шумни и мръсни мегаполиси, заобиколени с дебел пръстен от гета. Това обаче може скоро да се промени. Както обяви новият премиер- министър на страната Нарендра Моди, кабинетът му възнамерява да построи в Индия около сто "умни" градове, създадени по последна дума на техниката, осигуряващи на жителите им най-съвременните комуникации.

"В миналото полисите са били строени край бреговете на реките, днес - около пътищата, но в бъдеще изборът на местоположението им ще зависи от достъпността, фиброоптичните мрежи и инфраструктурата от ново поколение" - обяснява решението си Моди. По думите му "умните" градове ще пришпорят развитието на Индия, която си остава преимуществено аграрна държава - почти всяко пето семейство няма дори постоянно електроснабдяване.

Впрочем по-рано тази година идеята за "умните" градове прозвуча от устата на китайски чиновници, които говореха за нов стадий на урбанизацията в историята на КНР. Държавата възнамерява да похарчи за тяхното изграждане 8 млрд. долара. Нарендра Моди често споменава могъщата северна съседка като пример за страна, която решава успешно проблемите, създадени от индустриализацията. В рамките на една година индийското правителство предвижда да инвестира в градовете на бъдещето около 1.2 млрд. долара. Кабинетът се надява да привлече по-голямата част от тази сума от частни и чуждестранни инвеститори.

Каквото и да се говори, проектът предизвиква съмнения. Много е възможно той да е просто опит да се покаже на избирателите, че новото ръководство на страната е амбицирано да реши отдавнашните проблеми на индийското общество. Но проектите за някои от градовете (например в щата Гуджарат, където средната класа е многобройна и добре развита) вече се разработват. Мегаполисите на бъдещето трябва да покрият гъсто и територията между Делхи и Бомбай, където се наблюдава най-голямо развитие на бизнеса. Като цяло се планира те да бъдат издигнати в шест щата. По думите на Ракеш Шарма, един от топмениджъритeна IBM, "умните " градове могат наистина за повдигнат жизнения стандарт в Индия. Интелигентните системи за управление на пътния транспорт биха помогнали за справянето със задръстванията и замърсяването на въздуха, системите за контрол на водоснабдяването - за намаляване на вероятността от епидемии. А компютърният мониторинг на електрическите мрежи ще осигури непрекъснато подаване на електроенергия в домовете и предприятията. "Ще можем да противостоим на проблемите, с които сега се сблъскват градовете, и да ги ликвидираме в зародиш", казва Шарма.

Според прогнозите на консултационната компания McKinsey and Company към 2030 г. населението на Индия ще достигне 590 млн. човека. За да могат те да живеят комфортно и поне в някаква степен обезпечено, държавата ще трябва всяка година да осигурява нарастване на градските територии с площ приблизително равна на тази на Бомбай. Технологичното усъвършенстване на вече съществуващите градове обаче спокойно би могло да избави правителството от тази потребност. С построяването на небостъргачи, подобряване на пътищата и внедряването на правилно планиране Индия би могла да създаде много по-добри условия за все по-нарастващото население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във