Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индия иска да си сътрудничим в киното, в медицината и космическите изследвания

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и индийският държавен министър на външните работи Велламвелли Муралиидхаран са обсъдили двустранните отношения

В България се снимат вече много индийски филми, но виждаме още възможности за сътрудничество - в областта на индийската традиционна медицина, както и при космическите изследвания. Това е отбелязал индийският държавен министър на външните работи Велламвелли Муралиидхаран, който е имал среща в Мадрид с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от външното министерство. Двамата са разговаряли в рамките на 14-та среща на министрите на външните работи на Форума "Азия-Европа" (АСЕМ).

България е най-големият производител на лавандула, а в света сме известни и с розовото масло, използвано в парфюмерийната индустрия. Интересен факт е, че Индия внася кориандър от България. Според Захариева двете страни трябва да използват и факта, че са хъбове за ИТ компании в своите региони.

Редица български стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар - селскостопанска продукция, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост, машини за хранително-вкусовата промишленост, авточасти.

Същевременно от земеделските култури България традиционно изнася за индийския пазар кориандър и периодично по-големи количества пшеница. По данни от PHD Research Bureau, през финансовата 2018-2019 г. добивите на пшеница в Индия достигат рекордни 100 млн. тона, но добивите на кориандър в страната са едва 468 хил. тона при произведени 710 хил. тона през предходната година.

Износът ни за Индия през първото полугодие на тази година възлиза на 65.8 млн. щ.д. - основно химически торове, табла, конзоли,  инструменти и апарати, чугунен скрап, и други. Вносът от Индия в периода януари-юни е за 101,3 млн. щ.д. основно хетероциклени съединения, необработен алуминий, медикаменти.

През миналата година официално посещение у нас направи президентът на Индия г-н Рам Натх Ковинд, а през 2019 г. на работна визита в България бе министърът на външните работи на Индия г-жа Сушма Сварадж. През тази година в кулоарите на 74-та сесия на Общото събрание на ООН бе проведена среща между министър Екатерина Захариева и с новия министър на външните работи на Индия д-р Субрахманям Джаишанкар.

Индийската икономика нараства със 7% и се очертава като най-бързо развиващата се икономика в света. Очаква се тя да бъде една от трите топ икономически сили на света през следващите 10-15 години, като икономиката на страната е подкрепена от силна демокрация и международни партньорства.

Реално българският износ за Индия е по-голям, но част от износа за Индия минава през Сингапур и оттам се реекспортира за Индия, което статистиката отчита като български износ за Сингапур. Между Индия и Сингапур има сключено Всеобхватно споразумение за икономическо сътрудничество, в сила от 2005 г., което предвижда либерализация на търговията между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във