Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Индия и Китай ще бъдат новите технологични центрове

Силициевата долина отдавна е приета като глобален център на всички нови технологии, но това може да се промени, съобщи CNBC.

Все повече млади работници залагат на бързо развиващи се ИТ центрове в Азия. В ново проучване проведено сред 12 000 жени, работещи в ИТ сферата в 100 страни, HackerRank стига до извода, че работниците родени след 1997 г. са по-малко склонни да гледат на Сан Франциско като на водещо място за техническа кариера.

В световен мащаб младото поколение посочва китайския финансов град Шанхай като един от водещите технически центрове в света през следващите пет години. Междувременно респондентите от Азиатско-тихоокеанския регион са 14% по-склонни да определят технологичния център на Индия, Бенгалуру, отколкото Силициевата долина, като ИТ център на бъдещето.

Силициевата долина все пак остава избор номер едно като глобален технологичен център до 2024 г., но въпреки това проучването прогнозира дългосрочна промяна в глобалната технологична индустрия.

"Цената на живота в Силициевата долина нараства с бързи темпове, което кара специалисти и предприемачи да проучват други градове и възможности в Съединените щати", заяви вицепрезидентът на HackerRank Мария Чунг. Тя подчерта, че именно това е провокирало възникването на нови американски технологични центрове в градове като Остин, Бостън и Сиатъл. 

И други страни страни като Китай и Индия работят усилено за създаването на иновации, с които да привлекат повече инвестиции. "Индия и Китай преживяват собствен технологичен предприемачески бум", подчерта Чунг.

През 2018 г. Китай е имал повече средства за рисков капитал, инвестирани в стартъп фирми, отколкото САЩ. Това засилва позициите на двете страни, тъй като предприятията се опитват да привлекат поколение от ИТ експерти.

"Това води до нарастване на технологичните индустрии в градове като Шанхай и Бенгалуру, чиито стартъп фирми оказват влияние не само на местната технологична сцена, но и на американския пазар", каза Чунг.

Повече от 50% от населението на Индия е на 25-годишна възраст или по-младо. Страната се очаква да има най-голямото население от ИТ специалисти в света до 2023 година, информира CNBC.

Facebook logo
Бъдете с нас и във