Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инцидентите на прелези са около 30% от нещастните случаи в жп транспорта

Инцидентите, свързани с пресичането на жп прелези, заслужават специално внимание. Въпреки че съставляват малка част от пътните инциденти (до 2% от пътните катастрофи), те възлизат на около 30% от нещастните случаи в железопътния транспорт, съобщават от национална компания "Железопътна инфраструктура". 

Инцидентите могат да бъдат избегнати, като се спазват правилата за движение и се ограничи опасното поведение на участниците в движението при преминаване през жп прелезите и пространството  около тях.

Темата на Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите (ILCAD), който се провежда по инициатива на Международния съюз  на железниците (UIC) съвместно с железопътния и автомобилния сектор в повече от 40 страни в света, тази година е свързана с психологическите последици от пандемията, посланието е “Разсеяността убива!”.

Въпреки че железопътният и автомобилният трафик са  намалели драстично по време на наложените ограничения, в много страни по света са докладвани многобройни сблъсъци и жертви на железопътни прелези.

Последните месеци броят на влаковете започва да се възстановява към по-близки до нормалните нива в международен план, което представлява риск броят на сблъсъците и жертвите на железопътни прелези да нарасне, особено след като шофьорите и пешеходците са свикнали с доста по-малко влакове през периодите на локдаун. Допълнителен фактор за увеличение на инцидентите се счита, че е невниманието и други психологически последствия от изолацията.

В един идеален свят железопътните прелези не биха съществували. Според Международния съюз на железниците по света има половин милион прелези. Общо 98% от сблъсъците на превозни средства на прелезите в световен мащаб са причинени от преднамерено или случайно нарушаване на правилата за движение. Грешките при шофиране могат да бъдат причинени от разсеяност, а също и от превишена скорост.

В някои страни се увеличава броят на сблъсъците с пешеходци и колоездачи. Често те  носят слушалки или качулка на главата, което ограничава визуалните им и слухови възприятия..

 

Разгънатата дължина на жп мрежа на България е 6 454 км 

На територията на страната има 758 прелеза, стопанисвани от Държавно предприятие "Национална компания "Железопътна инфраструктура“.

На 313 прелезни устройства са инсталирани шосейни светофари с трета бяла бавно мигаща светлина. Бялата бавно-мигаща светлина показва на водачите на пътни превозни средства, че автоматичното прелезно устройство е изправно и към прелеза не приближава жп возило.

Системи за видео наблюдение са монтирани на 49 броя прелези.

Независимо от активното участие на НКЖИ с различни кампании през годините в Международния ден за безопасно преминаване през жп прелези (ILCAD), от началото на 2021 г. до 6 юни 2021 г. са се случили 10 произшествия на жп прелези, причинени от нарушаване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във