Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инцидент или заплаха за сигурността

Държавата е в разпад. Това е моментната снимка, отразяваща състоянието на клетата ни родина. Разпаднал се парламент, разпаднало се правителство, насаден на пачи яйца служебен кабинет, политически партии с неясна ориентация, предстоящи парламентарни избори, които по всяка вероятност ще бъдат подчинени не толкова на решаването на нашите проблеми, а по-скоро на битките в глобалната политика.

На този фон няма как да не бъдем безкрайно подозрителни към избухналите сякаш от невиделица взривове в охранявания и обезопасен по всички правила склад за боеприпаси на компанията „Емко“ край Карнобат, собственост на оръжейния индустриалец Емилиян Гебрев.

Едва ли случилото се и последвалите го коментари биха могли да се определят като „теория на конспирацията“, тъй като за всички, които следят процесите в тази сфера на българската икономика, отдавна е известно, че това се случва за пореден път точно с бизнеса на недолюбвания от руснаците Гебрев.

При все тома, както самият той каза, пострадали са складовете на фирмата, пострадал е бизнесът на Гебрев, но много хора отказват да разберат, че

на практика е атакувана държавата ни.

Не бива да забравяме, че се посяга върху отбранителните способности на България, изтъкна собственикът на „Емко“.

Според него, а и според водещи експерти в тази област, боеприпасите край Карнобат няма как сами да са се самозапалили, още повече когато са съхранявани при спазването на всички мерки за безопасност. 

От оръжейната компания посочват, че складовете, разположени на площ от около 220 декара, са напълно реновирани. В цялата база са монтирани достатъчен брой наблюдателни средства – камери и друга техника, а около нея е изградена и солидна ограда.

Разбира се, на всички е ясно, че когато някой майстор по саботажите получи „направление“ за извършване на подобен тип провокация, едва ли нещо ще го спре.

Цялата работа прилича на някакъв налудничав опит на предупредително размахване на пръст. Защото, както твърди самият Гебрев, във въпросните складове са се съхранявали боеприпаси с отпаднала необходимост, за които в компанията още не били решили дали да ги запазят или да пристъпят към тяхната утилизация. Собственикът на "Емко" уверява, че това са боеприпаси за танкове, снети от употреба в Съветската армия преди 30-40 години и те

не могат да послужат за войната в Украйна.

И така, инцидент или заплаха срещу националната сигурност?

Отговор на този въпрос трябва да даде разследването, което започна на 3 август след изтичането на задължителните 72 часа от последната експлозия и след като снимките от дрон показаха, че вече няма огнища от пожар.

В района на взрива в местността "Чобаново дере" край Карнобат влезе специализирана група, подготвена за работа при подобни ситуации. В нея са включени експерти от ДОТИ, сапьори, пожарникари и разследващи. Ще бъде изследван целият отцепен периметър, който е около два километра. До приключването му достъпът до складовете  ще бъде абсолютно забранен. Дори и за собственика им.

Първият оглед на пожарникарите с дрон вече показа, че покривът на едно от четирите халета е унищожен от взрив и последвалия пожар. Според ръководителя на логистиката във фирма“ Емко“ Константин Скелин съхраняваните там боеприпаси нямат такава голяма разрушителна сила. Специалистите на оръжейната компания са категорични, че в случая става дума за външна намеса.

Главният експерт на програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов пък подчерта, че за първи път от години се очаква да бъдат видени записи, тъй като в обекта са взети сериозни мерки за безопасност и в него има допълнителни сигнални системи. „За първи път се случва да има толкова данни", каза Безлов, който очаква да бъде потърсена и международна техническа помощ.

Така или иначе, разследването рано или късно ще приключи и на ход след това ще дойде прокуратурата, която може би този път ще си свърши работата както трябва. Казано направа,

тези надежди са доста мижави

като се има предвид как беше замърляно разследването от преди повече от десет години, след като на 12 ноември 2011-та избухна взрив в склада на “Емко“ в Ловнидол.

След дълго протакане преписката бе прекратена, независимо, че при разчистването на района беше открито взривно устройство с пластичен взрив и детонатор. А комплексна експертиза на прокуратурата в Севлиево достигна до извода, че взривът е умишлено предизвикан. Само че, странно защо, с постановление на вишестоящото обвинение това заключение бе отменено и делото спряно…

Едва миналата година, когато под краката на главния прокурор Иван Гешев започна да става горещо и най-вече заради натиска от Европа, прокуратурата се размърда. Макар и доброзорлем говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че можело да се направи взаимовръзка между взривовете и опитите за отравяне на трима български граждани. ( бел.а. -  Отравянето на самия Гебрев, който според предишния главен прокурор Сотир Цацаров се отровил от салата с …рукола, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев). Резултат от тези приказки обаче няма и до ден днешен. И то независимо от декларациите на Милева, че за опита за умишлено умъртвяване на тримата българи в качеството на обвиняеми били привлечени трима руски граждани, „които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главното разузнавателно управление на Руската Федерация“ ….

Въпреки направеното под сурдинка признание за руска намеса на територията на нашата страна, прокуратурата тогава

за пореден път се опита да мине по тъч линията.

Това предизвика недоволството на „Емко“ и от дружеството обявиха, че държавното обвинение борави със съмнителни факти около взривовете в българските оръжейни заводи и е изложило на присмех способностите на българските власти да опазят от външни посегателства обекти на стратегическата инфраструктура на държава-членка на НАТО.

В официалното съобщението на компанията се казваше също, че зад привидната некадърност и неспособност на българските власти да разкрият терористичните дейности на руското ГРУ у нас, стоят други, по-дълбоки причини, а именно техните връзки и зависимости от Кремъл.

От "Емко" тогава директно определиха твърденията на прокуратурата като неверни, че взривът в Ловнидол бил предшестван от пожар.

В крайна сметка резултат от този импотентен опит за замазване на очите на европейските и натовските партньори няма и до днес. Затова ще е голяма изненада, ако сега някой наистина отговорно се заеме да доведе работата докрай.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във