Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Имотна "заменка" в Драгалевци "подпали" десетки кредитори

Част от имотите на поредния "голям"  строител, който омайваше банки, фирми и граждани с обещания за умопомрачителни инвестиционни проекти, но бързо потъна в дългове, бяха обявени на  търг през седмицата. Постоянният  синдик на дружеството с ограничена отговорност "ВИП-БИЛДИНГ" (което след дълга съдебна сага  беше обявено окончателно в несъстоятелност),  Мария Шукерова извади за продажба  апетитен незастроен урегулиран поземлен имот от над  9 дка в кв. "Драгалевци". Началната му цена е в размер на 1 558 000 лева.

Ако се намери купувач, той трябва  да внесе в срок от седем дни от приключване на продажбата  сумата, с която е спечелил наддаването.

Но дори  тези пари да влязат по сметката на синдика, те трудно ще могат да удовлетворят десетките кредитори на затъналото в дългове дружество. Ако проследим документите по делото за несъстоятелността, което започва още през 2012-а, ще се види, че списъкът им е доста дълъг.

Само задълженията към "Банка Пиреос България" АД  за отпуснатите от финансовата институция кредити

надминават 10 млн. лева

Десетки са и фирмите, които са доставяли различни видове строителни материали и машини и те  ще чакат парите си дълго. Но едва ли някога ще си ги получат, та дори и в сериозно "редуциран" размер.

Освен доставчиците, които на хартия имат да взимат между 5 хил. и 50 хил. лв. всеки, в списъка на кредиторите е и Националната агенция по приходите. Тя присъства там  с вземане от близо четвърт милион ( 218 787.880 лв.). С думи прости, и държавата влиза в групата на тези, които ще пият по "една студена вода" заради този длъжник.

Като оставим настрана абсолютната невъзможност тези вземания да бъдат върнати в реалните им размери, прелюбопитна  се оказва и историята на самия имот.

А тя не е от вчера.  Описана е в две разследвания  на в. "БАНКЕРЪ"  още през  2007-а и 2008 година.  Става дума за терени, които бяха изтъргувани за смешни цени от един от бившите областни управители на София Тодор Модев. За тези,

меко казано, скандални сделки

прокуратурата уж беше образувала досъдебни производства още през 2008 година. Но и до ден днешен никой така и не разбра това "усилие" да е дало резултат, нито  виновниците да са наказани.

Сред спорните сделки по това време попадна и един имот, чиято съдба в. БАНКЕРЪ  описа в своя публикации още  2007-а под заглавие "Общинарите играят за последно десет". В нея разказахме как един от приближените на бившия енергиен министър Румен Овчаров - строителният предприемач Георги Георгиев (на когото бившият икономически министър кумува в парижкия хотел "Риц"), се опита да пробута на тогавашния  общински съвет офертата от фирма "ГЕО ПЕТ М" АД за замяна на определени общински терени срещу жилища - собственост на дружеството. В тази публикация проследихме и част от сделките с имоти на Георгиев, които близкият до властта бизнесмен успява да договори на изключително изгодни цени и винаги далеч под пазарните. Тогава съобщихме, че предложението на Георгиев, облечено с красиви обещания, визира общински имот в кв. "Драгалевци" с площ  9110 кв. м (Докладната е заведена под N2600-778/2.05.07), срещу който инвеститорът смята да обезщети общината с жилищни имоти.

След публикацията във в. БАНКЕРЪ и след намесата на бившия общински съветник от БСП Стоян Стоянов, който за ужас на своите съпартийци възропта срещу подготвяната замяна, тя беше спряна. Тогава подготвяният подарък се изразяваше в оценка на имота, направена от още по-скандалното дружество "Софийски имоти", според която земята в полите на Витоша струвала  "колосалните" 67.40 евро за квадрат вместо по около 250-300 евро за кв. м, каквато е била реалната й пазарна стойност по онова време.

Година по късно

пък установихме, че докато са ставали рокадите в Столичния общински съвет (около изборите), е бил сключен нов договор за същия терен, но чрез друг собственик - чрез областната управа. Тогава се опитахме да подсетим прокуратурата, че работата не е съвсем читава (публикацията бе в бр.4 на вестника ни  от 2008-а със заглавие "Спорен имот в "Драгалевци"  "омая" областната управа). Разказахме как Тодор Модев по неведоми пътища се е обявил за собственик на терена и си е самоиздал нов акт за частна държавна собственост две години след като за този  терен вече има  акт, удостоверяващ, че е общинска собственост. Набързо, след като вписал новия имот в активите на областта, той сключил договор за замяна на същия терен с никому неизвестната фирма "Евробилд проект"  ЕООД -  собственост на Юлия Илиева. И тук, както в повечето случаи, е намесено името на ексминистъра на регионалното развитие и благоустройството - Асен Гагаузов, който дал рамо на замяната.

Дамата успяла да го убеди в ползата от тази замяна и получила съгласие за нея (писмо № 90-04-950 от 22 август 2007 г.). Срещу този апетитен терен младата бизнесменка Илиева предоставя като компенсация девет незавършени  апартамента  (до груб строеж) в столичния квартал "Красно село". Оценката на огромния имот в кв. "Драгалевци" е 1 441 100 лв., а тази на апартаментите - с 284 313 лв. по-висока. Според договора областният управител дори е превел разликата по сметката на "Евробилд проект" ЕООД в Корпоративна търговска банка АД.

Тогава столични брокери обясниха пред в. БАНКЕРЪ, че този терен спокойно е могъл да бъде  изтъргуван най-малко за 2.3-2.5 млн. евро, а ако пък собственикът на имота (който и да е той) го даде срещу обезщетение, печалбата може дори да се удвои.

Така или иначе Илиева очевидно е била просто пощенска кутия, защото още тогава се натъкнахме на още една интересна подробност, съпътстваща историята на този имот. Само няколко месеца след като е бил сключен договорът за замяна (на 7 ноември 2007 г.) бизнесменката решава, че той вече не й е необходим и на 23 януари 2008-а  го препродава на фирма "ВИП-БИЛДИНГ" ООД, собственост на Иван Василев Петров и Веселин Иванов Петров (баща и син). По този начин само за два месеца след  препродажбата му

в джоба на оправната бизнесдама влизат над 2 млн. евро

Според нотариалния акт тя е успяла да изтъргува имота за сумата от 2 277 500 евро без ДДС (на колкото определиха цената му и консултантите на в. БАНКЕРЪ).

Ако съдим по сключените с банката кредити, много скоро новите собственици успяват да вземат заем от "Банка Пиреос България" АД  за два пъти по голяма сума.

Обещанията са, че в полите на Витоша ще бъде изграден жилищен комплекс - това тогава  беше обявено  в официалния сайт на фирмата. Беше  поискана промяна и в подробния устройствен план на района. В идейния проект на инвеститора беше  залегнало построяването на осем триетажни блокчета с обща разгърната площ от над 9500 кв. метра. Очевидно цялата работа е останала само идея, тъй като днес

същият този терен се продава

но от синдика на дружеството - заради  натрупаните дългове.

Апетитът на "ВИП билдинг" към строителство в този район е известен от години. Компанията беше ориентирана в строителството на луксозни фамилни къщи. Нейно дело е и затвореният  комплекс от 14 еднофамилни къщи, разположени между "Драгалевци" и "Симеоново", които по онова време се търгуваха доста скъпо (между 250 хил. и 500 хил. евро  всяка).

Един от проектите на фирмата - жилищен квартал,  наречен  "Езерото на мечтите", пък я вкара в черния  списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа заради мерака й да строят около  Смолянските езера.

Компанията реализираше проекти, свързани с ваканционни селища в Пампорово и на морския бряг  до  Царево. Очевидно  когато балонът на строителната инвазия се спука, е гръмнал и инвеститорът. Друг е въпросът, че от цялата работа той ще излезе с доста по-малко финансови поражения, отколкото  тези, на които дължи пари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във