Банкеръ Daily

Извадки от наръчника на Пеевски

Имотна "консолидация" на юруш!

След като санкциите по закона "Магнитски"  разклатиха и без това крехкия имидж на нашенската прокуратура, действията й заприличаха на гротеска. Рецитацията на говорителката на главния прокурор Сийка Милева, че прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за случаите на корупция, в които са участвали Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил  Божков, направо развесели аудиторията. Всеки може да си представи как нашата прокуратура ще "поиска от партньорските правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация". Чудо невиждано!

 

Държавното ни обвинение не би било така "изненадано"

от шамара на САЩ, ако още през лятото на 2017 г. си беше направило труда да прочете публикацията ни - "Що за чудо е законът "Магнитски?", когато стана ясно, че банкерът Цветан Василев е запознал властите в САЩ със случващото се, попълвайки апликациите за сезиране по Глобалния закон "Магнитски".  Вярно е, че по това време някои анализатори у нас определиха тази стъпка като "глобална шумотевица", която нямало как да се отрази на съдебната въртележка по казуса "КТБ". Но тогава никой не се и надяваше, че това може да доведе до каквито и да било политически трусове у нас, а още по малко до срив в бизнеса на Делян Пеевски. 

Сега обаче нещата се промениха. Санкциите на САЩ  „осветиха“ напълно корпулентния бизнесмен и изведнъж рояци репортери, които доскоро не смееха да споменат името му и бранеха своя „благодетел“ и „дарител“, патетично  взеха да наваксват многогодишното си мълчание по темата Пеевски. 

Но тъй като "Банкеръ" няма как да бъде „вписан“ в общия кюп, решихме да припомним само малка част от нашите публикации по темата, с които може би ще подпомогнем потъналата в „неинформираност“ прокуратура. Напомнихме също, че „потапянето“ на депутата-бизнесмен Делян Пеевски е в ход, много преди той официално да бъде изведен от политическия живот.  И за пореден път зададохме въпроси. Как за по-малко от десетилетие момчето с очукания опел успя да „израсне“ до финансов властелин, определящ правилата на бизнеса у нас?  И дали рецептата с „тайната съставка“ на този успех не е цената на мълчанието му?

Ще започнем отпред назад.

Още в първите дни на април тази година в публикацията си  "Осребрява ли "потапянето" си  Делян Пеевски?" разказахме как имотната империя на скандалния бизнесмен и доскорошен депутат от ДПС преминава в ръцете на негови доверени лица, в случая в тези на Георги Самуилов - официален собственик на рафинерия "Инса Ойл" и на Общинска банка (чрез дружество в Люксембург). 

В същото време беше ясно, че замитането на следите на скорострелно натрупаното богатство - с властовия ресурс на държавата, се прави удивително видимо, за да бъде създадено усещането, че "момчето си отива". А целта бе управляващите и партията, раздаваща порциите, да поизлъскат имиджа си предизборно.

Придобитите  по неведоми пътища имоти, зад които прозираше сянката на дотогавашния "народен представител", станаха обект на поредица от публикации на БАНКЕРЪ.

Как една от фирмите касички смени собственика си?

Става въпрос за „БЛ - ритейл риъл естейт“ ЕООД, чиято имотна партида през годините бе изпълнена с атрактивни обекти, сред които и прословутия хотел „Берлин“ ("Витоша ризорт"), дипломатическия клуб в Бояна, терените на бившата софийска фабрика на „Булгартабак" (за които „БАНКЕРЪ“ писа още през лятото на 2017 г. в публикацията си "Булгартабак“ потъва в дубайския пясък“ , и купища други атрактивни имоти.

През 2021 г всички тези имоти вече са преточени към градящата се империя на Георги Самуилов - официално собственик  на рафинерията „Инса ойл“ и водещ се за основен акционер в Общинска банка. Може да се каже, че неговата фирма „Джи Ес формула“ АД вече е погълнала  „БЛ - ритейл риъл естейт“.

Самата тя  е учредена на 28 ноември 2016 година. В списъка на акционерите тогава собствеността е разпределена така: Йоана Самуилова - 50%, Георги Самуилов - 48%, Янко Будаков - 2 процента. Година по-късно, акциите на „Джи Ес формула“ АД  вече са притежание  на Георги Самуилов. Дъщерна фирма на споменатото АД е „Ейч Пропърти“ ЕООД " със записан капитал от 5000 лв., което е управлявано от довереното лице на Самуилов -  Деян Калинов. Справка в Търговския регистър показва, че тази дъщерна фирма е новият собственик на „БЛ - ритейл риъл естейт“.

Що се отнася до 

нишката, която води до Пеевски,

и „ангажираността“ му с  "БЛ - ритейл риъл естейт", тя няма как да бъде скрита. Най-малкото заради вписаните имена по фирмената партида на дружеството. То е създадено в края на 2017 г. като дъщерно на "Благоевград БТ" и 100% от дяловете  в него са притежание на полуликвидираната по онова време  цигарена фабрика. Тя пък е горд собственик и на търговската верига "Техномаркет", която от 2015 г. официално стана собственост на... самия Делян Пеевски.

През май 2019 г. в "БЛ - ритейл риъл естейт" ЕООД започват да се прехвърлят и други активи. 

На 13 май фирмата придобива от "Благоевград БТ" дъщерното му дружество "БЛ-Б", в което има обособени имоти (към 2017 г. активите му са за 10 млн. лв.) и е без дейност.

Два дни по-късно - на 15 май, "БЛ - ритейл риъл естейт" ЕООД става собственик и на други имоти, оценени за 15.5 млн. лв. и прехвърлени от Bulgartabac FZE  на "СФ-БТ", което държеше имота на някогашната софийска цигарена фабрика.

На 23 май, така „захранената“ с активи фирма "БЛ - ритейл риъл естейт"  пък е препродадена на дубайското Media-Plex Limited "Ди Ар Си инвест" (със 104 млн. лв. консолидирани активи, над 100 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба). Тази компания преди време се казваше "Дореко комерс" и точно на нея през 2016 г. Пеевски продаде своите 18% от пловдивското бижу "Юрий Гагарин". 

В публикацията си подчертахме, че тази имотна „консолидация“ на юруш едва ли е случайна! Което се доказа в началото на 2021 след като изненадващо  "БЛ - ритейл риъл естейт" се озова сред владенията на Георги Самуилов, с който започна разказът ни.

 

Следва продължение

Facebook logo
Бъдете с нас и във