Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Имотите на "Сле груп" се продават от частен съдебен изпълнител

Мераклиите да застроят дюните край Несебър се оказват длъжници на предишните собственици на терена

Имотите на една от  фирмите, която се прослави с мераците си да застрои дюните край Несебър - „Сле груп“ ЕООД, се разпродават от частния съдебен изпълнител Ивелина Божилова. Очевидно финансовото й състояние е било сериозно разклатено от сблъсъците й с еколозите и с държавата през 2014 година.  

 

За публична продан са обявени 12 имота, които  Божилова ще търгува в продължение на месец - до 5 ноември. Изпълнителното дело срещу дружеството е заведено заради дълговете му към физическите лица Димитър и Елена Петрови, както и към НАП - Бургас.

Имената на взискателите - семейство Петрови, се появиха в публичното пространство по време на т. нар. скандал „Дюни гейт“ през 2014 година. Става въпрос за тъста и тъщата на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Именно от тях „Сле груп“ купува близо 29 дка в местността „Кокало“ в Несебър за 4 млн. лева. С идеята  да вдигне ваканционен комплекс със 124 къщи и с капацитет за настаняване 1800 души.  

Любопитното в тази сделка е нейната история,

която в. „БАНКЕРЪ“ подробно описа още тогава в публикацията „Дюните: подвижните пясъци на правосъдието“.

На 27 ноември 2012 г. земеделското министерство продава парцела на физическото лице Димитър Петров, който плаща на държавата общо 581 212 лв., т.е. по 20 лв. за квадратен метър. Само ден по-късно - на 28 ноември, той препродава терена на "СЛЕ Груп" около седем пъти по-скъпо - общо за 4 млн. лева.

Цената, според самия Петров, набъбнала толкова, защото той платил 120 000 лв. за подробен устройствен план и още около 1.8 млн. лв. за проект. Така и не стана ясно, как бъдещият инвеститор се е решил на такива плащания  преди да е станал  собственик на терена. Нито пък как Регионалната инспекция по околна среда светкавично е пресметнала, че екологична оценка за бъдещите градежи не е необходима. И е сътворила "правилното" решение, още преди инвеститорът да е внесъл документите и да е заявил намерението си да строи.

И други три неща не станаха ясни тогава: защо теренът е изваден от "Натура 2000", защо е вкаран в горския  фонд и как след това е обявен за урбанизирана територия. Никой не се поинтересува от отговора на въпроса "Кой благослови тези трансформации през 2008 г.?", макар че ние ясно го посочихме още тогава: всичко е станало с подписите на бившия началник на Държавната агенция по горите Стефан Юруков и на бившия кмет на Несебър  Магдалена Мандулева. Интересът към произхода на парите, с които "Сле груп" участва в сделката, също продължава да е никакъв!

В крайна сметка

 хаосът с „наслаганите  решения"

на различните администрации в държавата  доказа, че тя и няма да се опитва, а е и безсилна да се справи с проблема и да озапти строителните мераци на инвеститорите.

Така след десетки съдебни дела, заповедите на ДНСК за спиране на строежите и претенциите на прокуратурата за отнемането на строителните разрешителни на „Сле груп“, се оказаха безполезни.

За това говори и Решение № 247 от 19 февруари 2018 г. на Бургаския административен съд, според което „Еднофамилни жилищни сгради и жилищна сграда за сезонно обитаване с обекти за обществено обслужване” – етапно изграждане – първи етап – 36 еднофамилни жилищни сгради тип „А1”, „А2”, „Г1” и „Г2”, втори етап – 32 еднофамилни жилищни сгради тип „А1”, „А2”, „Г1” и „Г2”, трети етап – 16 еднофамилни жилищни сгради тип „А1”, „А2”,, „Б1”, „Б2”, „Г1” и „Г2”, четвърти етап – 38 еднофамилни жилищни сгради тип „А1”, „А2”, „В1” и „В2”, находящ се в поземлен имот с идентификатор 51500.204.152 по кадастралната карта на гр.Несебър, м.Кокала, ведно с одобрените на 19.12.2012г. инвестиционни проекти по части: „Архитектурна“, „Електро“, „ВиК“, „Пожарна безопасност“ – във фаза идеен проект, проекти по части „Конструктивна“ и „Геодезия“ във фаза технически проект“, са със съвсем законни строителни разрешения. Тоест - всички опити да бъдат спрени градежите, са обречени на провал.

Това е процедурата, по която част от строежите  на „Сле груп“ край Несебър са станали реалност.

Очевидно обаче,

сметките между инвеститорите и „продавачите“

на терена не са били съвсем изчистени и затова днес бившите собственици на терена вече са кредитори на купувача. Това е и причината частният съдебен изпълнител Божилова да извади на пазара 12-те имота, които "Сле Груп” уж е купило навремето от семейство Петрови.

Единият от тях е поземления имот с площ от 28 917 кв. м., чиято начална цена е в размер на 626 180.40 лева. Другите 11 имота са обявени като самостоятелни обекти в сгради на ул.“Крайбрежна“ в Равда, които по своето предназначение са гаражи (от по 16-18 кв. м.) и цената им варира между 6000 и 8000 лв. - в зависимост от квадратурата им.

Явно е, че разправиите около тази фирма едва ли ще спрат скоро. Затова е хубаво да припомним, че името й изплува - освен покрай скандала с Несебърските  дюни - и около подобни разправии в района на „Свети Влас“, където на терен от около 7 дка, беше вдигната сграда с разгъната площ от... 17 000 кв. метра. Отново с „редовно“ издадено разрешително от 2008 година.

Според експерти, строителството на този обект е било неззаконосъобразно, тъй като теренът попадал в Зона „А“ по Закона за Черноморското крайбрежие. Обстоятелство, свързано с императивни законови изисквания, ограничения и нормативи за плътност на застрояване, за минимална озеленена площ, изисквания за ниско строителство и т.н. Плюс това,въпросният терен е разположен на 15 м от пясъчни дюни и в непосредствена близост до Защитената зона „Емине“!

Явно в онези времена, за да получиш разрешение за строителство до и върху дюни, не трябва да си случаен човек. Или по-скоро - трябва да си неслучайно юридическо лице - като „Сле груп“.

С течение на времето, собствеността на фирмата също претърпява някои „промени“. И то толкова съществени, че тя се

преражда в „чуждестранен“ инвеститор.

Ето и хронологията!

Дружеството е регистрирано през март 2007 г. в Несебър като ООД, с капитал 5000 лв. и основен предмет на дейност ... търговия с облекло. Негови собственици са Станимир Стоянов, Лъчезар Богданов и Евгени Господинов, всеки от които притежава 33.333% от общия му капитал.

Първи напуска Евгени Господинов - с молба от 23 октомври 2008 година. Около две години и половина по-късно - на 5 април 2011 г., Стоянов и Богданов продават дружеството на нидерландската "АМСТ холдинг“. Седалището на купувача е в Амстердам, а неин представител в България е адвокат Станислав Касъров. 

Според договорът, вписан в Търговския регистър, двамата продават дяловете си за по 3000 лв. всеки. като компенсация за "евтинията", новият собственик преобразува ООД-то в ЕООД, мести седалището в София и назначава Стоянов и Богданов за управители на новата "холандска" фирма,

След скандалите около „Дюнигейт“ обаче следва ново разместване в управлението на дружеството. От решение с дата  19 юни 2014 г. става ясно, че „Еспидиеф мениджмънт“, в качеството си на управител на „АМСТ холдинг“, освобождава старите управители на „Сле груп“ и на тяхно място назначава 33-годишния по това време ямболия Альоша Василев Георгиев, който представлява дружеството и до днес.

Как ще продължи нататък  този чуждестранен инвеститор у нас  може  само да се гадае.

Facebook logo
Бъдете с нас и във