Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Имотите на Красимир Гергов поскъпват

С оферта за 9.5 млн. евро цъфна в имотните сайтове една от най-интересните сгради в столицата. Става дума за някогашното полско посолство на бул. Евлоги Георгиев 125, близо до Орлов мост. Цената според текста на обявата не подлежи на коментар. Нищо лошо няма, че нивата на централните столични имоти стигат цените им в Манхатън. Стига средствата от тези продажби да не пълнят единствено частни джобове и както често се случва... за сметка на държавата. Случаят тук обаче е точно такъв.
Старинната сграда заема площ от 1100 кв. м в красиво оформен двор от 1253 кв. метра. Тя е строена в началото на миналия век. До 2009-а имотът е бил в капитала на Агенцията за дипломатически имоти в страната (с принципал Министерството на външните работи), но в годините на големия грабеж е оцелял, тъй като дружеството беше в забранителния списък за продажба. Очевидно обаче тази забрана се е оказала трън в очите на някои мераклии и през май 2009-а по предложение на тогавашния министър на външните работи, а сега кандидат за президент от БСП Ивайло Калфин правителството на Сергей Станишев разрешава обособени имоти от това държавно дружество да бъдат продавани, и то без търг или конкурс. Врътката е направена с една подходяща промяна на правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала им. В стенограмата от правителственото заседание от 15 май четем и формалните мотиви на Калфин за предприемане на този стъпка: При един конкурентен пазар надали някой ще отиде да се яви на търг за получаване под наем на жилища или на някакъв друг актив, което прави изключително неконкурентна тази компания, и то във време, когато, общо взето, самият пазар е труден. При внимателния прочит на този документ става ясно, че формалната формулировка за причините за продажба всъщност са завесата на един доста по-практичен интерес. На същото заседание кабинетът Станишев дава право на Агенцията за дипломатически имоти в страната да размени имота на бул.Евлоги Георгиев 125 срещу други имоти собственост на...К Консултинг. То пък случайно или не се оказва еднолична собственост на Красимир Гергов, известен с близките си контакти с всички власти у нас през последните 20 години.Така без особени затруднения имотът се озовава в ръцете на фаворита на Калфин за тази сделка чрез замяна. Срещу атрактивния държавен имот Гергов великодушно отстъпва на държавата банков салон, четири апартамента и 12 гаража на ул. Оборище 10. Според документите по сделката в имотния регистър материалният интерес от сделката е за около 2 млн. лева. Така на 26 май 2009-а Красимир Гергов става пълновластен господар на една от най-красивите столични сгради. Да се чудиш, след като имотите на Агенцията са идвали в повече на бюджета на външното ни министерство, защо не е направено необходимото той да бъде продаден на търг, а е бил заменен за няколко други нетолкова впечатляващи...
Отговорът дава кризата в имотния пазар. Сега цената на имота е 9.5 млн. евро, което на практика е поне десет пъти по-висока цена от тази, на която е успял да го спазари Гергов преди три години.
Всъщност рекламният бос Гергов не за първи път участва в неравностойни за държавата замени. Заради една от тях страната за малко не отнесе санкции от Брюксел за държавно финансиране на частни лица. Става дума за онзи прословут имот в Каварна (за който в. БАНКЕРЪ е писал преди повече от три години) от 138.5 дка на входа на голф игрището Трейшън клифс. Замяна на разпръснати из цялата страна трънливи и смехотворно неатрактивни терени с държавния на крайбрежието е направена от фирма Тесса енерджи. Тя участва като собственик в Тесса уинд голф клуб, чийто собственик пък с 95% дял е Красимир Гергов.
Освен с афинитета си към замените Гергов очевидно не се отказва да бъде и наемател на държавни имоти. Агенцията за дипломатически имоти в страната, чрез същото дружество К Консултинг му е отдала под наем два имота за срок от 10 години. Сделките са вписани в имотния регистър на 10 август 2009 година. Едната е за имот на ул.Чарлз Дарвин 4 в скъпия квартал Изток. Върху него има построена къща с разгърната застроена площ от 650 кв. метра. Втората къща, която взима Гергов под наем, е на ул.Панорамен път 51. Тя е на два етажа със сутерен и гараж от 296 кв. м и парк от 5438 кв. метра. В имотния регистър не е посочена наемната им цена. Едва ли случайно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във