Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имотите на фалирал "заменкаджия" - на публична продан

Разпродават "на килограм" купища имоти на една от фирмите, участвали по време на управлението на  Сергей Станишев в придобиването на апетитни терени по черноморието чрез схемата с прословутите заменки. Става дума за "Браверс" ЕООД.

През тази седмица синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество Радослав Тонев е обявил три търга за продажби на негови земи и сгради във Варна. В първия от тях се предлагат обособени части от „Многофункционален жилищно-хотелски комплекс” в курортния комплекс „Чайка“. Близо 90 апартамента, студиа и различни търговски обекти, изградени до  етап "груб строеж" се продават накуп срещу цена от 3 386 944 лева.

На втория търг синдикът ще търси купувач за поземлен имот с площ 805 кв.метра. Той  е част от целия терен, притежаван от дружеството -  21 906 кв.метра. Одобрената от съда цена за него е  85 120 лева.

От списъка за третия търг става ясно, че се предлагат 18 поземлени имота - един в землището на Варна, в местността „Акчелар“, срещу 33 988 лева и 17 - в района на Бургас.

Скандалите конкретно около имота в "Акчелар" не стихват от години. Той продължава да стои в черния списък на заменките, определени от  администрацията в  Брюксел като недопустима държавна помощ. По този повод страната ни отнесе звучен наказателен шамар от Европейската комисия, за което "БАНКЕРЪ" писа подробно.

Впрочем още през 2010 г. девет варненски сдружения и организации поискаха от Народното събрание да гласува специален закон, с който да бъдат отменени скандалните заменки. Сигнали бяха отправени и до Върховната касационна прокуратура, но властите у нас се размърдаха десетина години по-късно и то едва след като от Брюксел ни приклещиха здраво.

Възмущението на гражданите и исканията им бяха провокирани и от факта, че заменкаджиите в морската столица са получили като бонус различни привилегии при показателите за ползване на земите, фигуриращи в Общия устройствен план (ОУП) на града. Предварителният му проект тогава беше приет от национален и общински експертен съвет и предвиждаше жилищно застрояване ...в гора. Именно имотът на фирма "Браверс" (земенка №21 от започналата по това време наказателна процедура срещу България от Европейската комисия) е бил „благословен“ от местния парламент със статут за застрояване .

Още преди десетилетие лъснаха  доста факти, които и до днес предизвикват сериозни въпроси. Например активистите от „Зелена Варна“ огласиха документ, от който ставаше ясно, че собственикът на гората - „Браверс” ЕООД, е заплатил на „ТПО Варна ЦППБО” - дъщерната фирма на „Холдинг Варна” АД, която беше проектант на плана, сумата от 47 468 лева. Защо ли?

Разбра се, че „Браверс” е придобила територия в горския фонд на Варна, но тя се намира в районна на Телевизионната кула на града и това обстоятелство я прави удобна за „преструктуриране“ в елемент на градската  среда.

Две години по-късно – през август 2012 г., екоорганизациите от коалиция “За да остане природа в България” алармираха, че се дава възможност за  застрояването на зелените площи във Варна. Те съобщиха, че Националният експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приел общия устройствен план (ОУП) на общината. И обърнаха внимание, че това се е случило  въпреки, че срещу екологичната оценка на плана се водят съдебни дела. Тоест всички тези действия пряко нарушават разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда. На практика така Националният експертен съвет обезсмисляше съдебните спорове, а това „отключваше“ и трайните негативни последици върху околната среда и средата за обитаване на гражданите на Варна, категорични бяха природозащитниците.

За пореден път те посочиха, че това се прави, за да се обслужи заменката на фирма „Браверс“ ЕООД, получила  от държавата  - реално "на промоция" - 19 дка гори в района на телевизионната кула, на стойност 510 хил. лева. Само няколко месеца по-късно тя успява да ги ипотекира в “СИ Финанси груп" ООД  срещу ... 782 хил. лева.

Въпреки протестите общият устройствен план на морската ни столица  е приет.  Само че сметките и на този получател на държавна помощ (подобно  на купища други мераклии да бетонират  черноморието ни) излизат доста криви. Преди две години „Браверс“ фалира и оставя като наследство купища незавършени градежи. След няколко съдебни дела, през юли 2019 г., дружеството, което е еднолична собственост на пловдивчанина Никола Бакалски, е обявено окончателно в несъстоятелност.

При прочита на част от документите, публикувани в регистрите на информационната система „Дакси“ и в Търговския регистър, става ясно, че вече има и одобрени от съда кредитори на дружеството, които чакат да си върнат парите. Признатите дългове само към „Райфайзенбанк“ са 722 407.69 лева. Националната агенция по приходите чака близо 15 хил. лева. Няколко физически лица също са намерили място в списъка на кредиторите. Към него в края на миналата година е вписана и претенцията на държавата, която беше принудена от Европейската комисия поради недопустима държавна помощ да си поиска разликата в цените на заменените от нея земи с частни дружества. Според определението на пловдивския окръжен съд от 13 октомври 2020 г., който е обосновал решението си с предявения от министъра  на земеделието Десислава Танева (през януари миналата година) т.нар. Акт за публично вземане, стойността на дълга на строителя Бакалски към хазната надвишава 500 хил.лева ( от тях 407 557 главница и 93 154,25 лихва).

Иначе към  обявените за публична продан имоти едва ли ще има сериозен интерес, Реално това е първото им предлагане, а изкушените в темата "реализация на имущество при несъстоятелност" добре знаят, че  със сигурност през следващите години предстоят още поне няколко техни преоценки. И всяка от тях ще смъква цената с по 20%  надолу.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във