Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имоти, залежали се на пазара, успяват да намерят купувач днес

Жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач днес. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено са залагали на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар.

„От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да „догони” ценово тези жилища и сделките са факт”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

По думите ѝ сме свидетели на изключително

динимичен пазар с активно банково участие.

Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от клиентите.

Хората масово търсят сигурно вложение на парите си, което да ги спаси от обезценяването, което носи инфлацията. Това обуславя продължаващото активно търсене, както и

ръста в ценовите нива.

„Фактори за растежа на цените са и общото поскъпване на живота, в т.ч. на строителните материали. Но за балон не може да се говори, тъй като купувачите продължават да са в пъти по-активни от продавачите”, пояснява Атанасова.

Според нея е възможно скоро да станем свидетели на стабилизиране на цените около едни постоянни нива. Едва през последните два месеца наблюдаваме задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре, но все още е рано да кажем дали това е устойчива тенденция или временно явление.

За периода януари – септември 2021-а ръстът в нивата в София е около 9% спрямо деветмесечието на миналата година.

Активен е и пазарът на ново строителство

у нас. Около 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяват да се реализират още преди първа копка.

Продължава да расте интересът към тристайните жилища – между януари и септември 37% от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34% за същия период на 2020 година. Също 37% е делът на сделките за двустайни апартаменти. Известено покачване се наблюдава в интереса и към парцели.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във