Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имоти за над 5 млн. лв. в Панчарево обявени за публична продан

Имоти за над пет милиона лeва  в местността „Детски град“ в  столичния район „Панчарево“ , са предложени за  публична продан.  Частният съдебен изпълнител Мариян Петков  разпродава парцел от 9470 кв.м. заедно с построените в него до  етап „груб строеж „ пет сгради с обособените в тях апартаменти ,тавани и гаражи , плюс една сграда, която е на „нулев цикъл“. собственост на дружеството с ограничена отговорност  „Експрес билд“. Обявени са на търг  заради натрупани дългове -  към „Юробанк България“ АД, в която тези имоти са ипотекирани, а също  и към Националната агенция по приходите, която още през август е наложила запор  върху част от дяловете в изпадналото във  финансов колапс дружество.  

До 4 декември се дава възможност на всички, които се интересуват от предлаганите от частния съдебен изпълнител обекти да направят оглед на имотите и да внесат своите предложения. Началната цена, от която ще тръгне наддаването е  5 145 805.00 лева. А  евентуалният  им купувач ще бъде обявен на  5 декември.

Очевидно инвеститорите в широко рекламирания преди време луксозен затворен жилищен комплекс , наречен "Грийн вилидж“, не са се справили с предизвикателството. По първоначални данни комплексът е трябвало  да бъде завършен преди десетина години, но ситуацията се е променила сериозно, ако съдим по документите въз основа на които е обявена сегашната продажба на имотите.  Договорните ипотеки върху тях са наложени от  банката между 2008-а и 2010-а, когато очевидно са изтеглени кредитите за градежа, а възбраните върху тях са от миналата година.  

За да се информираме за размера на дълговете, се обърнахме към частния съдебен изпълнител Петков. От кантората му обаче ни казаха, че в момента той отсъства и на нашите въпроси отговори Емил Кузов , който в официалната страница на кантората е вписан като негов помощник. Пред „Банкеръ“ Кузов обясни, че оценката на продаваните имоти „почти се доближава“ до задълженията  на „Експрес билд“.

Справка в търговския регистър показва, че от сегашната  година компанията е собственост на две еднолични дружества с ограничена отговорност:  „Алекс Строй “ и „Сайпбул ентерпрайсес“,  и се управлява от техните собственици - Алексадър Бачев и кипъреца Лукас Лука. През 2007-а обаче е имало и трети съдружник - „Петков-М“ ЕООД, собственост на Димитър Петков, който е притежавал  50 на сто от дяловете. В края на 2018-а (на 20 декември)  дотогавашните миноритарни собстници Бачев и Лука вземат решение да си поделят  дяловете на Петков, като се позовават на чл.231, ал.3 от ДОПК. Според него Когато изпълнението е насочено върху дял на ограничено отговорен съдружник, публичният изпълнител връчва на дружеството изявление за прекратяване участието на длъжника в дружеството, което има действие на изявление за напускане на съдружник. След изтичане на 3 месеца публичният изпълнител или публичният взискател предявява иск пред окръжния съд по седалището на дружеството за неговото прекратяване.

Ако съдим по внесените в Агенцията по вписванията документи от последните месеци, освен финансовите проблеми, във фирмата „Експрес билд“ има и проблеми между съдружниците.

Явно бившите партньори на Петков са се позовали на полученото от Националната Агенция за приходите запорно съобщение във връзка с публично вземане към фирма „Петков –М“ от 2015-а в размер на 51 576.20 лв. плюс лихва от 23 090.40 лева, за да вземат посоченото по-горе решение. Това става ясно от протокола от Общото събрание, на което Петков не е присъствал. В края на февруари тази година той атакува подготвеното вписване на новите дялове на съдружниците си и Софийският градски съд, представляван от съдия Елена Радева, спира вписването на промените в собствеността по партидата на „Експрес билд“. Но само седмица по-късно друг състав на съда, председателстван от съдия Мирослава Кацарска, отменя иска на Петков. И по всичко личи, че спорът за собствеността в дружеството ще продължи още доста време, докато делата се изтъркалят по всички съдебни инстанции.

Опитахме се да се свържем със собственика на „Алекс Строй “ – Александър Бачев, за да получим повече разяснения  около ситуацията, а също и коментара му за продажбата на имотите от частния съдебен изпълнител. Секретарката в офиса му обеща да ни свърже с него по-късно, само че това така и не се случи.

„Изгоненият“ съдружник Петков също не бе много склонен да изясни ситуацията. За „Банкеръ“ той заяви, че тя се дължи на многото натрупани проблеми през годините, но и даде да се разбере, че продължава да води битка в съда за собствените си дялове. Което е разбираемо, тъй като при изхвърлянето му от дружеството той едва ли ще успее да си върне дори и лев от всичко придобито и изградено през годините, в които е бил съдружник. А то едва ли е в размера на записания му дружествен дял от 2500 лева...

Тук е моментът да припомним част от рекламата за бъдещият луксозен комплекс до езерото в „Панчарево.

Green Village” е изкусно закътан в полите на Витоша сякаш градът не съществува, но в действителност  само пет  минути  с кола делят комплекса от  Цариградско шосе или Околовръстен път. Комплексът разполага с голям озеленен парк, който е подходящ и за детска площадка. За допълнителната сигурност на обитателите, входът на “Green village” ще бъде охраняван. Комплекса ще бъде снабден също и с телефонна, СОТ, интернет кабелизация, Intercom инсталация. Всички къщи в „Green Village”  се предлагат напълно завършени

Доста тъжно е когато подобни намерения остават само в рекламните брошури, а реализацията им се препъва не само от обективни икономически причини, но и от неизкоренимия нашенски манталитет обобщен в думите „как да прекараш другарчето“...

Facebook logo
Бъдете с нас и във