Банкеръ Daily

Безсмъртните дългове на КТБ

Имоти на „фалиралата“ "Евробилд" се продават на безценица

Скелетите от гардероба на фалираната преди повече от шест години Корпоративна търговска банка продължават да напомнят за себе си и до днес. Врътките с несъстоятелността на една от най-скандалните фирми, свързана с разграбването й  - „Евробилд 2003“ ЕООД, отново са на дневен ред.

За пореден път синдикът на фалиралото дружество - Боривой Миланов, е обявил за публична продан остатъци от активите му. До 8 февруари ще се търсят купувачи за пет апартамента и за 13 паркоместа в столичния район „Витоша”, на ул.”Върба” №14, построени върху терен от 1082 кв. метра. 

Обезценяването им при сегашното предлагане

е доста солидно. Имотите са с площ между 65 и 85 квадрата и ще се търгуват едва срещу 60 на сто от реалната им стойност.

Ако съдим от  данните в обявлението на синдика, оценката само на апартаментите е била  976 764 лв., но днес тя се е стопила значително и сега те се предлагат за  586 058.40 лева. Със същото намаление - 40%  от обща оценка от 245 181 лв., ще се търгуват и паркоместата в  сградата. Всички те се предлагат  срещу 147 108.60 лева. Или всяко за по десетина хиляди лева.

Това е поредният пример как ипотекираните в банката активи се разпродават на сериозни „промоции“, а дълговете на  фирмите, обявени в несъстоятелност след нейното затваряне, отиват в забвение.

В.“Банкеръ“ не за първи път алармира за подобни случаи. Конкретно историята около „Евробилд 2003“ разказахме преди близо две години (през март 2019 г.) в публикацията  под заглавие "Претакането" на имотите на КТБ върви успешно“

Повод беше категоричният отказ на Министерството на финансите да предостави информация колко пари са събрани след приемането на закона "Пеевски", свързан с предизвикания фалит на Корпоративна търговска банка.

Мълчанието на финансовото министерство по темата едва ли беше случайно, тъй като "успехите" в събираемостта, които уж щеше да  гарантира този закон, са трудно забележими и до днес. В същото време не спряха сигналите за различни "комбини", чрез  които апетитни активи на дружества -  длъжници на банката, тихо преминават в ръцете на нови собственици. По това време изнесохме скандални факти и неоспорими доказателства за източването  на имоти, които са били  в активите на  строително-инвестиционна компания "Евробилд 2003" ЕООД. Но са се "преродили" в собственост на други дружества. Информацията за това отдавна е предоставена на синдиците на фалираната финансова институция, а също на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, и на управителния съвет на БНБ, Но резултатите и до днес клонят към…нулата.

Скандалът с подобни прехвърляния на имоти се разрази още преди пет години, когато стана ясно, че сградата на ул. "Граф Игнатиев" №10 в столицата, където се помещаваше централата на фалиралата Корпоративна търговска банка, е била извадена от масата на несъстоятелността й. Тогава за това посегателство алармира  неправителствената организация "Ние, гражданите". Тя  изпрати сигнал до тогавашния финансов министър Владислав Горанов, до шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков и до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Организацията настоя  да бъде възложена и осъществена проверка на цяла поредица от сделки с активи на банката, свързани с обявяването в несъстоятелност на фирмата "Евробилд 2003" ЕООД. Резултатът беше като в поговорката – кучетата си лаят, керванът си върви.

На практика "Евробилд 2003", зад която стои основният свидетел на прокуратурата  Бисер Лазов, се оказа собственик на достолепната сграда, закупена с кредит от Корпоративна търговска банка. В края на 2013-та фирмата е дължала 65 074 367 лв. към КТБ, както  сочат данните от кредитната й история. При затварянето на банката  (на 20 юни 2014-та) дължимата сума е 83 809 752 лева. По данни на самата Корпоративна банка, вече обявена в несъстоятелност,  непогасените задължения на дружеството към 16 февруари 2017-та, възлизат на 104 569 044.26 лева

"Евробилд 2003" ЕООД е строително-инвестиционна компания, създадена през 2003 г. и в активите й по това време са вписани голямо количество атрактивни имоти.  В края на ноември 2014 г. "Евробилд 2003" променя седалището си - от София в Кюстендил, родния  град на Бисер Лазов. Той представлява едноличния собственик на капитала й (от 24 март 2015-а  - "Иновейшън Трейд" ЕАД. Преди това тя бе собственост на "Аквафинанс", чрез него на "Синектик", което пък от своя страна е притежание  на  "Евробилд проект". А то пък беше собственик на "Интегрирани пътни системи" АД).

От доклада на Временната парламентарна комисия, която се занимаваше с разнищването на връзките между фирмите, свързани с банката, стана ясно, че част от заемите, отпуснати от КТБ, са отишли за покупката на дялове:  от "Пътстрой Пътища" ЕООД (прехвърляне от ИПС на "Евробилд 2003"), за покупко-продажба на вземания с "Про лего" АД и "Синектик" ЕООД, за покупка на акции от "Евробилд София" ЕАД и "Лекс Пропъртис" АД  за закупуване на недвижими имоти, в това число на търгове на Частни съдебни изпълнители.

В доклада на AlixPartners е посочен търг за имот, продаван заради заем от КТБ за 4.5 млн. лева. Справка в Имотния регистър разкрива, че в годините преди фалита на КТБ дружеството активно е купувало имоти - и то не само на търг. Сред продавачите са "Атена Дивелопмънтс", "Ай Ти Ди Груп" (собственост на Иван Драшков), "Овид Ентърпрайсиз" (сега собственост на сирийски гражданин). Единият от заемите за 10.7 млн. евро е използван за закупуване на акции от "Омикрон" АД – строителна компания, която с парите е погасявала кредит към КТБ през 2013 година.

В постановлението на прокуратурата

за привличане на  Цветан Василев като обвиняем е посочен заем от 10 млн. евро, който е отпуснат на 15 април 2014-та с цел "финансиране на "Сайга Консулт" ЕООД и обслужване (в случай, че възникне необходимост) на кредитните задължения към КТБ АД на дружествата "Ареском" ЕООД, "Консулт" АВ ЕООД, "Дунарит" АД, "Си Ди Мениджмънт" ЕООД, "Си Ди Дивелопмънтс" АД, "Корект Фарм" ЕООД, БГ "Корпорейшън" ЕООД, "Юлита 2002" АД, "Интегрирани пътни системи" АД, "Старозагорски териториален кадастър" ООД, "Глобал Агро Трейд" АД, "Сън Сити 03" АД, "Риъл Естейт Проджектс" ЕООД, "Корси Маунтин Рисорт" АД и "Авионамс" АД".

Трябвало е заемите да бъдат обезпечени със залози на акции от двете компании и с ипотека на имоти в с. Самотино и на софийския булевард "Цариградско шосе" №113. Преди това банката прехвърли сградата си на ул. "Граф Игнатиев" №10 на "Евробилд 2003" за цена от 43 млн. лв., а за целта дружеството получи финансиране от ТЦ-ИМЕ, "АВ Консулт", "Рубин Индъстри", "Юлита 2002" и "Корект фарм".

"Евробилд 2003" е обявено в несъстоятелност с начална дата на задлъжнялостта 30 ноември 2014-та.  Към 11 септември 2015 г. общо задълженията на длъжника към "Корпоративна търговска банка" АД по 11 договора за кредит възлизат на 92 270 хил. лева. Наложен е запор върху имуществото през февруари 2015 г., а по-късно е назначен временен синдик - Людмила Лозанова, заменена по-късно от Боривой Миланов.

Обявяването в несъстоятелност е по молба на фирмата  “Дивал 59” от 17 декември 2014 г., към която се присъединяват КТБ и "Критие". Още през януари 2015-та това дружество пък представя доказателства, че "Евробилд" разпродава имуществото си на занижени цени.

В сигналите до прокуратурата  изрично се посочват врътките с имущество между всички тези компании, които  обаче

на практика са под контрола на защитения свидетел Лазов

В тях се говори за няколко имота, които са били собственост на "Евробилд 2003", но са били прехвърлени на други фирми. Така например отново става дума за "София прес" (имот с площ от 7509 кв. м) ,плюс сградата на бул. "Цариградско шосе", който през 2013-а е бил купен от дружеството, но в края на 2014-а (след  затварянето на банката) е продаден на пернишкото "Балкан Ерма" ЕООД за смешната сума от малко над 250 хил. лева. Ден по-късно този имот е прехвърлен за същата сума на дружеството с ограничена отговорност "Бети-09" и то със седалище в Перник. През 2015-та атрактивният имот вече е собственост на "Астън оптимум" ЕООД. Компанията  е еднолично владение на Ивайло Йорданов Николов. А той е изпълнителен директор на дружеството "Промишлено строителство холдинг". В добавка  -  и двете дружества са регистрирани на един и същ адрес - гр. София, ул. "Камен Андреев" 24.

Самият синдик Боривой Миланов на няколко пъти се опитва да оспори  в Кюстендилския окръжен съд това множество от сделки - заради смехотворните цени, на които са изповядани. Но  резултатът така и не беше в негова полза.

Сега на практика синдикът прави поредния опит да събере макар и малка част от това, което е останало в активите на обявената в несъстоятелност фирма. Но тези продажби едва ли ще могат да покрият дори частично задълженията на „Евробилд 2003“ към фалираната Корпоративна търговска банка.

И синдиците на банката уж също бяха подали искове в Софийския градски съд. На 20 април 2017-та е бил предявен  иск, с който се настоява сделки на "Евробилд 2003" да бъдат обявени за недействителни по отношение на кредиторите й.  Вероятно той е бил заведен по Закона за банкова несъстоятелност.

Тук е моментът да напомним още, че преди пет години  неправителствената организация "Ние, гражданите" предупреди, че с бездействието си  синдиците на банката директно възпрепятстват възможността да бъде попълнена масата на несъстоятелността й. Хората от организацията имаха предвид  да бъдат  отменени  разпоредителни  сделки с имущество за над 100 000 000 лв., извършени от "Евробилд 2003" непосредствено преди да започне  производството по несъстоятелността й.

Въпреки подадените  сигнали нито един контролен орган в държавата не реагира. И въпросът дали някой ще потърси отговорност за всички тези вреди остава без отговор ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във