Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имоти на „Атия резорт“ за близо 60 млн. лв. отиват на публична продан

S 250 2278466e ae74 45f9 b65e 67be60126071

Бургаският частен  съдебен изпълнител Станимира Николова е предложила за публична продажба  огромен имот в една от най-красивите местности по нашето черноморие - „Отманли“ . Причината са натрупаните дългове на испанското акционерно дружество „Атиа резорт“  към общината в Бургас , която е предявила вемането си към испанците

„Златният “ имот в парк „Росенец“,

който по документи е разположен  в кв. „Крайморие“, се продава  за близо 60 млн. лв ( обявената начална тръжна цена е 58 235 794.80 лева). Това  става ясно от обявлението на частния съдебен изпълнител. Късметлията  да го напазарува ще се обзаведе с впечатляващ по размерите си поземлен имот, разположен на  69 344 кв.м, ведно с изградената в него почивна база, която включва шест отделни сгради.

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата - длъжник е регистрирана в София и е собственост на испанското дружество „Атиа Спейн“, което у нас се управлява от  съвет на директорите,а  в него  фигурират имената на Фернандо Агуд Бласко, Хавиер Карлос Фернандо Валс и Карлос Мартин Алапонт Кодонер. От публикуваните в регистъра документи става ясно, че испанската фирма-майка, която е регистрирана във Валенсия  също е в ликвидация.  Решението  за прекратяване на дружеството испанскикте собственици са  взели  още на 27 юни 2013 година. От протокола, изготвен за  случая  става ясно, че по това време съдията от Търговски съд №3 на Валенсия Хосе Мария Кутиляс Торес  е издал определение, с което испанският собственик на „Атиа резорт“  тръгва по пътя на несъстоятелността. Дейността на дъщерното  му  дружество у нас пък е прекратена още през 2014 година

В същото време  в интернет сайта за резервации и почивки „Booking.com“ комплексът продължава да се рекламира и да се предлага като едно от най-желаните места за  почивка по южното ни Черноморие. И се  пояснява, че Атия Резорт се намира на 150 м от морския плаж  в Черноморец и предлага открит сезонен басейн, спа център, безплатен WiFi, паркинг, детска площадка и басейн.

„Всички апартаменти разполагат с климатик, с телевизор с плосък екран с кабелни канали и с кът за сядане с диван във всекидневната. Напълно оборудваният кухненски бокс включва трапезария и кухненска посуда, а банята е с душ. Някои от апартаментите имат допълнителна баня, а всички включват собствен балкон с гледка към морето. Атия Резорт предлага сауна, парна баня, масажи и стаи за релакс срещу допълнително заплащане. Шезлонгите и чадърите на плажа се предоставят безплатно на гостите на комплекса“. Всичко  това се обяснява в обявите за почивка.

В същото време обаче,

сградите и имота , който сега продава  частният  съдебен изпълнител  далеч не са такива, каквито са описани в  рекламата. В  бележка  към обявлението за продажба ясно е посочено, че голяма част от имота е “труднопроходима“  , а сградите, които се продават са „в лошо експлоатационно състояние“.

Въпреки всичко подобен имот , който е ситуиран в изключително красивата  зона на парк „Росенец“ и граничи дириктно с морето, далеч  не е за пренебрегване .

Нека не забравяме, че отдавна този район е станал изключително привлекателен за нашенските  богаташи, особено след като той беше „открит“ от притежателя  на „черноморския сарай“, а за историята на придобиването  и посрояването  му „Банкеръ“  е писал нееднократно.

Точно тези детайли ни накараха да се свържем първо с офиса на частния съдебен изпълнител Николова , за да разберем какъв е размерът на дълга на дружеството, заради който се продава такав апетитен имот. Разбшира се конкретен отговор така и не получихме, а единственото което каза жената, която се представи като сътрудник на Николова беше, че не може да ни даде такава информация.Но все пак  беше категорична ,че „дългът е достатъчно голям, за да се пристъпи към тази продажба“...

Тъй като в самото обявление е записано, че имотите се  продават на основание на изпълнително дело (№ 2018805401164 от 2018-а) ,  „взискател“  по което е  община Бургас, решихме да почерпим вода от извора.

Кметът на черноморския град

Димитър Николов беше достатъчно любезен да ни обясни, че става въпрос за неплатени общински данъци и такси, но макар, че документите за цялото задължение на „Атиа резорт“  не били пред него, те  със сигурност  не надхвърляли 500 хил.лева, обясни пред „Банкеръ“ Николов. Причината за убедеността му, че информацията е точна  била, че той поименно знаел длъжниците на общината, чиито неразплатени дългове  надхвърлят  тази сума, а испанците не фигурирали  в този най-черен списък.

Очевидно обаче, задълженията на фирмата ,  която отдавна се впусна в строежи на апартаментни комплекси и  вилни имоти у нас , не се изчерпват само с този дълг към общината. Но засега  фирмата все още не е обявена в несъстоятелност и трудно може да се разбере какви са на практика всичките й дългове.  А и последния финансов отчет на фирмата е за 2012 година. В него е записано, че „непокритите загуби“  на дружеството  са над 53 милиона  (53 419 000 лева).

Очевидно реалната  продажба на тези  имоти по сегашната обява,които всъщност  се продават общо,  на практика ще стане през следващия месец. Според документите  едномесечният  срок за заявки от  мераклиите да се сдобият с това райско кътче на нашето Черноморие започва да тече от 12 юли, а наддавателните предложения ще се депозират в Бургаския районен съд.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във