Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имот на "Летище Пловдив" бе даден под наем на "Аркад"

Част от имот, собственост на "Летище Пловдив" ЕАД, да бъде отдаден под наем на ДЗЗД Консорциум "Аркад", разпореди правителството. Парцелът от 65 000 кв. м е част от малкото бивше "Летище Търговище", намиращо се в село Буховци, община Търговище. То е обособена част от "Летище Пловдив" ЕАД, което пък в момента е в процедура за концесиониране.

Имотът ще се използва за складирането на тръби, необходими за изпълнението на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбска граница. С решението на правителството се дава възможност за по-бързото изграждане на "Балкански поток", който е обект от национално значение, както и се осигуряват допълнителни приходи за "Летище Пловдив" ЕАД.

През септември миналата година "Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската фирма "Аркад“ за изграждането на продължението на газопровода "Турски поток", така нареченият "Балкански поток". към Сърбия и Европа. Този договор регламентира доставката на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница. Стойността на проекта е 1.102 млрд. евро, а срокът за реализиране - 615 календарни дни от датата на сключването му, като в първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура от 308 километра.

Продължението на газопровода "Турски поток" през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 километра. Очакванията на правителството са строителството да бъде завършено до края на юни. Аванс от близо 250 млн. лева е платила вече държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток".

Трасето на "Балкански поток" е алтернативния маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Капацитетът му е над 15 млрд. куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във