Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имаме потенциал да сме водещ пазар за изкуствен интелект

България, със своя силен сектор по информационни технологии, има потенциал да се превърне във водещ пазар за изкуствен интелект. Това твърди доклад, публикуван от международната компания за иновации Vangavis, базирана в София, която разработва съвместни проекти за подкрепа, свързване и насърчаване на европейските екосистеми за изкуствен интелект.

Общият европейски пазар за изкуствен интелект се оценява на стойност над 500 милиона евро и очакванията са да процъфтява с годишен темп на растеж от над 40% до 2026 година, отбелязва докладът. Нарастващата популярност на технологиите за изкуствен интелект създава стартъп бизнес в България, като близо 30 на сто от изследваните за целите на проучването компании, са били създадени в рамките на последните две години.

Потенциалът на България в областта на изкуствения интелект ще бъде от голяма полза за развитието на екосистема, която се формира около научни общности, иновативни предприемачи, инвеститори, големи корпорации и правителствени организации. Този тип екосистема привлича големи международни корпорации и компании, които инвестират и работят с учени и стартъп фирми. Тази среда води до създаването на голям брой нови високотехнологични работни места и изгражда естествена връзка между науката и бизнеса.

"Има три фактора, които засилват развитието на изкуствения интелект в България през последните 10 години - огромният растеж на софтуерната индустрия, достъпът до рисково финансиране и нарастващата научна общност за данни", заяви главният изпълнителен директор на Ontotext AD Атанас Киряков, цитиран от Emerging Europe.

Киряков пояснява, че секторът се е увеличил повече от пет пъти от 2007 г. насам, както по отношение на приходите, така и по отношение на служителите. Много от световните лидери в сферата на информационните технологии са открили офиси за научни изследвания в София, което е довело до разрастването на софтуерната индустрия. Специалистите по изкуствен интелект в България са около 500 души.

Докладът на Vangavis отбелязва, че по отношение на индустриалния фокус, основните решения в България са предназначени за търговията на дребно, финансите и медийната индустрия. Здравеопазването също е един от секторите в България, в които технологиите с изкуствен интелект ще бъдат от голяма полза. Очаква се броят на фирмите в сектора в нашата страна да нарасне още повече с развитието на здравната екосистема. Въпреки това, компаниите предпочитат да видят примери за вече внедрени технологии за изкуствен интелект преди да ги приложат.

Заключението в доклада на експертите е, че слабият достъп до обществени големи обеми от данни все още създава основна пречка в областта на изкуствения интелект в България и ЕС, когато става въпрос за обучение на хора и системи. Дова води до отказ от страна на големи международни компании да аутсорсват развитието на изкуствения интелект, опасявайки се, че ще загубят конкурентно предимство като разпространят знанията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във