Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Имаме хъб "Балкан" на хартия

Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" регистрира свое дъщерно дружество "Газов хъб Балкан" ЕАД. Този ход е в изпълнение на решенията на правителството и парламента за изменение на енергийната стратегия и концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната. От газовия оператор разясниха, че към момента 100% от акциите на новата компания се притежават от него. На по-късен етап обаче 49% от книжата ще могат да се предоставят на други физически и юридически лица. Очевидно целта е държавата да запази контролен дял в новото дружество. 

На първо място компанията ще изгради ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия. След това ще бъде разработена търговска платформа, която ще бъде предоставена на участниците на пазара на природен газ у нас и в региона.

Дейностите ще се контролират от съвет на директорите. Негов председател ще е изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. В борда влизат също Захари Дечев и Кирил Равначки.

"Булгартрансгаз" реализира концепцията за газов хъб "Балкан" в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа. С изграждането на газоразпределителен център на наша територия ще се подобри енергийната сигурност, ще се осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво и ще се гарантират конкурентни цени за потребителите. Проектът е в унисон с нуждите, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), с развитието на Европейския енергиен съюз и се подкрепя активно от Министерския съвет и Европейската комисия", се казва в съобщението на държавния оператор от четвъртък (17 януари).

Изграждането на газовия хъб е необходимо и ако правителството иска да реализира плановете си за отклоняване на газопровода "Турски поток" към България. Неотдавна еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович обяви в интервю за EUObserver, че Еврокомисията би подкрепила единствено сценарий, в който горивото от продължението на "Турски поток" се търгува през хъб "Балкан". Включването на руския газопровод към българската мрежа се оценява на 2.3 млрд. лева. 

В средата на миналата година бе публикуван част от предпроектния анализ за изграждането на "Балкан". В него бяха очертани няколко варианта за финансирането. Първият е със 100% средства от "Булгартрансгаз". Вторият е с привлечено финансиране по плана "Юнкер", а третият - чрез частни инвестиции. Необходимата сума варира от 1.4 млрд. до 2.6 млрд. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във