Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Имаме готовност да произвеждаме милиони ваксини, хвали се Борисов

"Имаме готовност да произвеждаме милиони ваксини". Това заяви със завиден оптимизъм премиерът Бойко Борисов. Той посети производствената база на „Биовет“ АД в Разград. С него бяха шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е водач на листата на партията в 18 МИР – Разград.

"България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред. Имаме готовност за започване производството на ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.  

Думите му идват на фона на това, че България продължава да е на последните места по ваксинация в Европа. Не е известно и българска ваксина да е преминала който и да е етап от изпитанията, още по-малко да е получила одобрение.

"Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас. За наша радост, вие сте мислили далновидно и докато другите започват да правят, ние сме на етап монтиране на машини", каза Борисов.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. Ще бъдат разкрити 350 нови работни места. Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

Премиерът остана впечатлен, че в завода ще има склад за съхранение на продукцията, в който ще се поддържа температура от минус 186 градуса.

В рамките на посещението си в Разград премиерът Борисов акцентира също върху сериозната подкрепа, която правителството е оказало за развитието на общината.  Миналия месец кабинетът отпусна близо 2 милиона лева за ремонт на уличната инфраструктура в града, както и 1,2 млн. лв. за продължаване на строително - монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията „Макбул Ибрахим паша“. Преди седмица кабинетът осигури и над 80 000 лева за почистване коритото на река Бели Лом.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във