Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има заплаха за енергоснабдяването на ФРГ при отказ от "Северен поток - 2"

Министър-председателят на федералната провинция Мекленбург - Предна Померания Мануела Швезиг подложи на рязка критика изявлението на съпредседателя на партия "Съюз-90"/"зелени" и кандидат за канцлер Аналена Бербок за "Северен поток - 2", отбелязвайки, че отказът от реализация на проекта би поставил под заплаха надежността на енергоснабдяването на Германия.

"Такава промишлено развита страна като Германия зависи от гарантираните по всяко време доставки на енергоносители, както и енергията да бъде достъпна като цена за всички. Госпожа Бербок изпуска този детайл в своите постоянни атаки срещу тръбопровода", отбелязва думите на Швезиг агенция ДПА. В четвъртък Бербок заяви, че постигнатата договореност със САЩ за "Северен поток - 2" не решава проблема със сигурността на Украйна. Заедно с това тя отново се изказа срещу въвеждането в експлоатация на "Северен поток - 2".

Швезиг обаче подчертава, че Федеративна Република Германия се нуждае от разумна енергийна политика, включваща прилагането на високи технологии в енергосектора и по-широкото използване на възобновяеми източници. "Но, ако ние искаме да излезем от атомната и въглищната енергетика, то на нас, като минимум в преходния период, ние  нужен газ", подчертава регионалният политик. Тя напомня, че "Северен поток - 2" е получил всички разрешения и в скоро време ще бъде завършен. "Това е в интерес на Германия. Заплахите от санкции след споразумението между Германия и САЩ по проекта накрая останаха в миналото", приключва Швезиг.

В сряда Съединените щати и Германия постигнаха споразумение по проекта "Северен поток - 2". В частност, Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат неговата реализация, а Берлин се задължи да постигне договорка за продължаване на транзита на руски газ през територията на Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "Северен поток - 2" е завършен на 99% и спирането на неговото строителство вече е невъзможно. Американските власти обаче отбелязаха, че си запазват правото да  налагат мерки в отговор на "използването на енергетиката от Русия като геополитическо оръжие в Европа" и "агресия към Украйна", заявяват от Държавния департамент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във