Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има перспективи за увеличаване на българския износ за Китай

Двустранното сътрудничество, стабилните икономически отношения и възможностите за задълбочаванета им са обсъдили вицепрезидентът Илияна Йотова и новият посланик на Китайската народна република у нас Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, съобщиха от прессекретариата на президента. Тази година България и Китай отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите си отношения.

Китайската държава високо цени ролята на България във формата "16+1", както и в отношенията Европейски съюз - Китай, е отбелязал дипломатът.

На срещата са били обсъдени перспективите пред китайските инвестиции в България. Посланик Дун Сяодзюн е отбелязал засиления интерес на китайски компании към нашата страна, която през изминалата година е била посетена от над 300 бизнес делегации. Общо бе мнението, че е необходим стимул за постигането на реални резултати. "България разполага с много уникални продукти като розовото масло и вината. Българското кисело мляко е много популярно в Китай. Има перспективи за увеличаване на българския износ", е отбелязал китайският посланик.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е изтъкнала значението на културната дипломация в двустранните отношения и необходимостта от задълбочаване на културния обмен. Дун Сяодзюн е благодарил за подкрепата на българската страна за успешното функциониране на Институт "Конфуций" у нас и е споделил впечатлението си от големия интерес на българите към изучаването на китайски език.

Двустранните икономически отношения се задълбочават през последните години. През 2011-а търговията прескочи кота един милиард, а през последните две години даже е над два милиарда.

През 2018 г. двустранният стокообмен се равнява на 2.439 млрд.щ.д. при 2.006 млрд. през 2017-а. Българският износ е на стойност 881.5 млн. щ.д. (увеличение от 15.5%), а вносът на китайски стоки у нас е за 1558 млрд. щ.д. (+25.3%). Салдото през годините логично е отрицателно за България.

Има потенциал и интерес за разширяване на българския износ за Китай със селскостопански продукти и храни, вино, минерална вода, етерични масла и козметични продукти от тях.

В сътрудничеството си с Китай българската страна се стреми към привличане на сериозни китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката - машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

През миналата година (между 5 и 8 юли) председателят на Държавния съвет на Китай г-н Ли Къцян бе на посещение в България, съчетано с провеждането в София на Седмата среща на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай (Среща на върха "16+1"). Посещението на китайския премиер тогава допринесе за активизиране на връзките с Китай, в т.ч. за договаряне на редица важни споразумения. Подписани бяха редица двустранни споразумения, в т.ч.: за сътрудничество в областта на МСП, за сътрудничество в областта на науката и технологиите, за финансово сътрудничество между банките за развитие, за съвместно изграждане и управление на индустриални зони, за ползване на разплащателните карти на "Юнион Пей" в България, за износ на българско вино, за износ на розово масло и козметика, за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия и други.

Министерството на икономиката и ИАНМСП организираха тогава мащабен бизнес форум с участието на над 1000 представители на бизнеса от България, Китай и Централна и Източна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във