Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има около 40 нерегистрирани фирми за събиране на вземания

Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията от колекторските фирми. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на въпрос от "БСП за България" в рамките на блицконтрола за стъпките за повишаване на защитата на българските потребители. В България няма законодателна уредба на събирането на вземанията и това е огромен проблем за много хора - че нерегистрирани, неизвестни, нелегитимиращи се фирми ходят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията им с лихви, с такси, които не им се полагат, подчерта Нинова. И този терор продължава, а в момента е свръхголям заради кризите, обедняването на хората и невъзможността някои от тях да си обслужват кредитите, допълни тя.

В БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, които могат да събират потребителски и банкови кредити, посочи министърът. "Оттам нататък в момента, поне от информацията, която се помъчихме да съберем, има около 40 фирми в България, които нито лицензирани, нито регистрирани, нито доказали капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви фирми ходят из страната и тормозят народа", посочи още министърът на икономиката. Тя пое ангажимент да предложи на Министерския съвет да внесе законопроект в парламента и да се уреди този въпрос - дали с промени в Закона за защита на потребителите, или с изцяло нов закон. Нинова предупреди, че ще има отпор. Вчера на експертния съвет на управляващата коалиция по темата един от експертите е изчислил, че това е интерес, който се движи между 4 и 5 млрд. лева.
И очерта още две теми, които в най-скоро време ще поставят на вниманието на депутатите - за частните съдебни изпълнители и евентуални мерки срещу спекулата на пазара и нерегламентирано повишаване на цените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във