Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има ли монопол при доставчиците на тол услуги?

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че не отговаря на истината твърдението за монопол при доставчиците на тол услуги. Изявлението е в отговор на публикации, че условията не са еднакви за всички кандидати. АПИ има договор за национален доставчик на услуги с "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД, с "Телетол" АД и с "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД. 

Пътната агенция твърди, че е сключила при общи условия, еднакви за всички кандидати, договори за предоставяне на услуга за електронно събиране на пътни такси с три доставчика. И трите дружества желаят да предлагат електронни винетки и да предоставят услуга по събиране на тол такси. Оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси на база време (електронна винетка) са постигнали две от дружествата и чрез своите партньори в търговската мрежа продават електронни винетки. До момента нито един от трите национални доставчика, които имат договори с АПИ и за предоставяне на тол услуги, не е преминал процедура за доказване на оперативна съвместимост с електронната система за събиране на тол такси.

"Не отговаря на истината и твърдението, че доставчиците на услуги ще изчисляват дължимата тол такса на тежкотоварните автомобили с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона. Това ще се прави от Националното тол управление към Агенция „Пътна инфраструктура“. През месец юни на пресконференция бяха показани т.нар. елки на тола, които ще изчисляват дължимите тол такси. Доставчиците на декларирани (GPS) данни ще предават на националните доставчици на услуги данни за географското позициониране на своите клиенти, като националните доставчици само ще ги обработват със съответния софтуер и ще ги превръщат в т.нар. тол декларации. Тол декларациите (информация по кои точно тол сегменти от пътя се е движило съответното превозно средство) ще се подават на Националното тол управление, което ще пресметне дължимата тол такса и ще върне информация със сметката на доставчика на услуги. Регистрацията на доставчици на декларирани (GPS) данни е обвързана със синхронизиране на нормативната уредба с промените в Закона за пътищата", съобщиха от Пътната агенция.

По повод „поредният парадокс е какво ще правят над 900 служители, които ще бъдат наети „поетапно“ в Националното тол звено, след като системата е електронна“ и „по какъв начин „контрольорите“ ще се включат в проверките за платена тол такса на камионите“, АПИ уточнява, че към 19 септември в Националното тол управление са назначени 677 служители, от които 597 в сектор „Контрол и правоприлагане“. На база на контролната функция, която тези служители осъществяват ежедневно, са събрани 3 734 153, 43 лв. от компенсаторни такси. Продадените до момента електронни винетки са на стойност 326 079 369 лв.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във