Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има готови проекти на предпазни облекла за работа при случаи на коронавирус

S 250 03b3c28d f22c 4802 8232 cc4c3cddb544
S 250 cf2a88a0 1e8a 4b1d 930e 87166c621cab

Готови проекти на предпазни облекла за работа при случаи на коронавирус бяха представени на брифинг на Националния оперативния щаб. Те са предложени от две български фирми. Материалът е вносен, но има уверения, че може да бъде доставян регулярно, заяви шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. "Дори и да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената, защото имат 50 цикъла на пране", увери той. Облеклата отговарят на изискванията за водонепропускливост.

"От Турция очакваме определено количество маски. Нашите фирми за 24 часа успяха да подготвят два проекта – мостри. Те са изпратени за тестове и сертифициране. Фирмите имат готовност да започнат да шият маски и облекло за българското общество. Нека първо видим дали отговарят на изискванията. За повечето от нещата имаме сертификати. Еднодневните облекла за всички бяха 111 хил. на месец. Всичко към момента за следващите 2-3 месеца е осигурено. Нашият бизнес ни предлага такива, които могат да бъдат ползвани многократно. Ако тези костюми отговарят, Министерство на здравеопазването ще направи своя отчет. Тези облекла може да бъдат използвани около 30 пъти”, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

И двете фирми са заявили, че ако получат текстил и модели, незабавно ще започнат да изработват облеклата.

"Преди да тръгне българското производство, което предстои да бъде анализирано и сертифицирано, имаме две държави, в които ние сме готов светкавично на база на нашата работа с търговските ни представители в чужбина да доставим съответните костюми", каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той не посочи държавите, защото това е търговска тайна, но отбеляза, че и двете страни са извън Европейския съюз, като едната е в Азия и не е Китай, а другата в близост до Европа.

"Имаме възможност и за внос. Най-важното е това, че българската индустрия може да покаже иновации. Капацитетът за производство е много голям. Ако установим, че тези продукти са достатъчно добри, не само, че ще задоволят нуждите на България, имаме ангажимента да ги представим и навън на държави като Италия и други, които имат проблем и тази нужда", допълни зам.-министърът на икономиката.
Той уточни, че приоритетно ще се задоволяват нуждите на България и чак след това ще се мисли за износ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във