Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има формула за решение на казуса „Камчийски пясъци“

В навечерието на обявения (на 1 март) национален протест против унищожаването на природата по Черноморието, организаторите от  Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” , предложиха решение.

За да бъдат удовлетворени исканията на природозащитниците, за  забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци и обнародване на решение за забрана за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки , както и обявяване на защитена зона “Камчия”,  от „Зелени закони“  предлагат три стъпки, чрез които проблемът да бъде решен дефинитивно.

Първата  от тях е да се изведат от регулация всички около 1500 декара морски плажове, които с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски са изключени от категорията “морски плажове”. От гражданската организация напомнят, че по закон правителството има право на това, тъй като в продължение на три години не е поискано разрешение за строителство и в продължение на шест години не е реализирано строителство. Природозащитниците са категорични, че дюните трябва да бъдат категоризирани като такива и да бъдат включени в единна карта на дюните в Кадастъра.

Втората стъпка, която е необходимо да бъде предприета е заедно с мерките от първата е  да се осъществи и връщането в горския фонд на заменените гори, които са с обща площ около 2700 декара. Тяхното предназначение е променено с решение на Министерски съвет № 587 от 8 септември 2008 година. С него от горски фонд, статутът на тези имоти  е променен в урбанизирани терени. Според организаторите на протеста, това решение на Министерски съвет е незаконосъобразно, тъй като подробния устройствен план , на който се „основава“ то, не е преминал през задължителната процедура за оценка за съвместимост и на практика е незаконен, смятат от организацията

На трето място, екозащитниците посочват, че след осъществяването на първите две на стъпки е нужно последващото отчуждаване на терените, обект на заменките в този район от страна на държавата. Според тях,  отчуждаването трябва да се извърши на база финансовата оценка на земята, фигурираща в документите на самите заменки.

Така дюните ще могат да се изкупят по 18 стотинки на квадратен метър, по колкото са заменени, а горите по 9 лв. на квадратен метър“,  посочват от организацията.

Според тях, финансовият ресурс за закупуването на тези земи от държавата може да бъде осигурен от Оперативна програма “Околна среда”.  И напомнят, че в тази оперативна програма има планирани пари за изкупуване на природни местообитания в “Натура 2000”, които България не използва.

За пореден път природозащитниците определят извършените по времето на правителството на Сергей Станишев замени на гори и земи на принципа “кон за кокошка”  като един от най-скандалните случаи в най-новата история  на България през последните две десетилетия. А като най-скандална от всички тези стотици сделки, те определят тези на Камчийски пясъци, при които над 4000 хил. декара от най-хубавите земи по Черноморието са подарени на частни лица и са подготвени за застрояване.

Тук е моментът да припомним, че именно тези врътки със заменките, прославиха доволно страната ни в Европа. Именно те провокираха решение относно схемата за непозволена държавна помощ SA.26212 (2011/C) и SA.26217 (2011/C) на Европейската комисия, която поиска от българските власти да възстановят неправомерната държавна помощ, предоставена чрез 132 операции по горското стопанство в периода 2007—2009 година.  Но докато българското правителство обяви, че 40 млн. евро държавна помощ са регистрирани за 103 от операциите в края на 2019 г., от „Зелени закони“  още през миналата година обявиха, че разследване от страна на експерти на организацията е показало, че оценката на държавната помощ се основава на оценки, които са над 10 пъти по-ниски от пазарните цени на горите през 2007-2009 година. От организацията са категорични, че българското правителство е извършило фалшифицирани пазарни оценки на горите, за да намали значително размера на неправомерната държавна помощ, която трябва да бъде възстановена.

Дали обаче, нашенските управници ще вземат очакваните от природозащитниците решения, съвсем не е ясно, като се има в предвид, че старата българска мъдрост - " интересът клати феса", никога не е напускала нашата географска ширина...?! А още по-малко пък главите на началниците на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във